Българската следа в най-новата операционна система

Потребителите на стари РС вече имат решение за удължаване на експлоатационния им срок
(снимка: CC0 Public Domain)

Мнозина вече знаят, че най-новата операционна система в технологичния свят – CloudReady (позната и като Chrome OS Flex) – е предназначена да удължи живота на стари РС и Mac на възраст над 10 години, като ги превърне в… хромбуци. Малцина обаче знаят, че в основата на тази най-нова разработка на Google е залегнала изобретателността на български технологичен талант.

Най-вероятно хората с технически умения неведнъж са търсили начини да изцедят още няколко месеца работа от старите си лаптопи и компютри. И нерядко успяват – най-често с помощта на някоя лека версия на Linux. Тази тенденция рязко се надигна през 2020 г., когато пандемията принуди мнозина да работят от дома си, а учениците и студентите да учат онлайн: извадихме от шкафовете де що има стари компютри, избърсахме праха и се заловихме да ги направим използваеми в новата реалност.

Е, с подобна задача се залавя и младият български ИТ специалист Антонио Христов преди около пет години. Както всички други, които са се опитвали да подкарат стар компютър, и Антонио действа систематично и упорито: експериментира, инсталира, дописва, модифицира.

По това време Христов работи в младата британска фирма Flint Innovations, която е партньор на Google. Оказва се, че негов колега на име Уил има същата страст – мъчи се да изцеди още живот от стари компютри, захвърлени или бракувани поради възрастта им.

След поредица експерименти двамата изпробват какво могат да направят на база ядрото Chromium, което е с отворен код. Създават лека операционна среда за маломощни конфигурации. В крайна сметка намисленото решение проработва.

Антонио Христов е щастлив, че неговият проект днес е една пълноценна операционна система с много ползи за обществото
(снимка: личен архив)

Не закъсняват и първите потребители на новия софтуер. Най-напред са училища – организации, които традиционно (не само у нас) имат силно ограничени бюджети и винаги страдат от недостиг на читава техника.

„Компютрите им бяха с Windows. Неговото първоначално зареждане обаче отнемаше между 4 и 10 минути. Можете да си представите – ако учениците трябва да загубят 10 минути от учебния си час в чакане, то в крайна сметка не им остава кой знае колко време за същинското обучение”, спомня си Христов.

Леката операционна среда, предложена на учебните заведения, е наречена Flint OS. Тя се оказва отлично решение. Старите компютри отново работят бързо, а скромната такса за поддръжка, която е дребна спрямо местните стандарти (няколко британски лири на година) в крайна сметка потвърждава, че Антонио и Уил наистина имат своите сериозни първи потребители.

През февруари 2018 Flint Innovations е погълната от американската Neverware. Нейният фокус е сходен с този на Flint. Той като и двете фирми са партньори на Google, то екипът по разработване на олекотената операционна система се оказва много мощен. А после….

„2020 беше разтърсваща година”, спомня си Антонио Христов. Тогава се случват две важни неща за новия софтуер. От една страна, Google решава да закупи Neverware. Така ИТ гигантът директно поема новата операционна система като част от собственото си портфолио. От друга страна, избухва пандемията на коронавируса. Това подтиква стотици хиляди хора по света да изровят от шкафовете старите си компютри, за да работят или да ги дадат на децата за – учене.

Звучи като „по поръчка”: това е огромна потребителска база, която търси точно решение като леката операционна система, преименувана на OS Flex и по-късно на CloudReady – система, която може да подкара стария хардуер, да работи бързо и не на последно място да е сигурна. Безплатна версия на CloudReady вече е достъпна и на български език с всичко необходимо за пълноценно използване.

Безплатната операционна система CloudReady превръща старите РС в хромбуци
(снимка: CC0 Public Domain)

По това време е разпознат потенциалът на OS Flex да е полезна не само за училищата. Тя може да облекчи и работата на фирми, които предпочитат да използват старите си изчислителни активи колкото се може по-дълго. Това са не само малки фирми. Все повече бизнеси, дори такива със стотици служители, виждат смисъл да експлоатират наличната техника колкото се може по-дълго, далеч отвъд границите на амортизационните норми.

Така се стига до появата на специфичен софтуерен набор на Google за хромбуци за бизнеса, който позволява професионално администриране на стотици и дори хиляди устройства с OS Flex бързо, лесно, едновременно, чрез единен интерфейс. Комерсиална е, докато надстройката за училища си остава безплатна за всички образователни институции.

Като потвърждение на историята на успеха потребител на OS Flex става правителството на Уелс. То оборудва над 10 000 компютъра с новия софтуер и така се оказва… правителство на хромбуци.

Освен всичко друго подобен подход има своята огромна роля от екологична гледна точка, смята Христов. Планините от електронни отпадъци стават все по-големи с всяка следваща година. Затова всяка година и дори всеки месец, с който удължим живота на по-старите си дигитални устройства, е в помощ на опазването на околната среда.

Спестяването на замърсяването е само едната страна на този позитивен ефект. Другата е намаляването на нуждата от ценни суровини – злато, сребро и други метали – чието добиване носи отделен, тежък екологичен отпечатък.

Точно опазването на околната среда прави Антонио Христов особено щастлив днес, че някога се е заел да направи операционна система за „стари компютри”.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар