ИТ секторът се отваря и за кадри без висше

Висшето образование вече не е изискване за високотехнологичните работни места
(снимка: CC0 Public Domain)

Работните позиции в САЩ, свързани с високи технологии, започнаха да се попълват и от хора без висше образование, сочи обзор на пазара на труда в най-голямата икономика в света.

Данните, събрани от анализаторите през двете години на пандемия, показват, че в САЩ има остър недостиг на специалисти в много области, свързани с високите технологии. Липсата на кадри принуди работодателите да смекчат изискванията към кандидатите. По-специално висшето образование вече не е изискване. Кандидатите се наемат въз основа на техния потенциал, умения и житейски опит.

През последните две години повече от 10% от американците са сменили нископлатените си работни места с високоплатени корпоративни работни места, според ново проучване на Oliver Wyma, за което съобщава Уол Стрийт Джърнъл. Много от новите работни места са свързани със софтуер и информационни технологии, както и с технологии в логистиката, финансите и здравеопазването. Проучвания на Current Population Survey и LinkedIn подчертават тенденцията.

Анализаторите казват, че са свидетели на най-голямата кадрова трансформация след Втората световна война. От една страна, пандемията остави без работа необразованите хора, заети в сферата на услугите, а от друга – създаде търсене на специалисти в областта на високите технологии. За второто допринесе масовата дистанционна работа  и спирането на вълната от емигранти в САЩ.

Много аспекти от ежедневието на хората станаха цифрови. Всичко това изисква поддръжка и при недостиг на кадри компаниите започнаха да си затварят очите за липсата на висше или специализирано образование. Например, за да работите като програмист, в много случаи е достатъчно да сте посетили платени месечни курсове.

Още по-занижени са изискванията за специалисти по обслужване на клиенти. Барманите и сервитьорите притежават необходимите умения да задържат вниманието на клиентите и са повече от успешни в продажбата на софтуерни продукти и дори дават съвети на по-малко успешни колеги с висше образование. „Просто се преструвайте, че ги познавате [клиентите]”, съветва Джоана Естанислао, топ мениджър по продажби на решения за сигурност в Okta, доскорошен барман и служител на рецепция в хотел в Чикаго.

Миналата година Okta елиминира изискването за висше образование за редица позиции по продажби. Успоредно с това компанията стартира програма за развитие на бизнеса и намиране на хора с необходимите житейски умения и скрит потенциал. С новата програма Okta възнамерява да утрои приходите си до 4 милиарда долара годишно към 2026 .

„Ние все повече се фокусираме върху мотивацията, уменията и опита, а не върху „В кой колеж сте завършили?”, казва Рейчъл Замани, наета от Okta миналата година да управлява новата програма.

Много компании са готови да наемат специалисти и да им помогнат да завършат необходимото минимално обучение по програмиране, киберсигурност и здравни технологии, за да запълнят свободните позиции. Според проучване на Oliver Wyman сред работниците, които са преминали към т.нар. „нови якички”, около 67% са мъже, а 77% от тях са на възраст между 25 и 44 години. По-голямата част са градски жители (67%), а 70% са оптимисти относно перспективите за кариера.

По-голямата част от хората без дипломи за висше образование в САЩ просто не са имали възможност или финанси да го получат. Но от 2020 г. ситуацията е такава, че ако желаят кариерно израстване, кандидатите могат да го постигнат.

Коментари по темата: „ИТ секторът се отваря и за кадри без висше”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Генерал Тапчийски – какво ЩЕ стане най-малко ти знаеш. Баба Ванга ако беше жива можеше и да я послушам, ама ти си толкова тъп че и историята ти тъпа и измислена.

  2. Генерал матапчийски

    Фофу скоро ще го лекува някой лекар с тримесечен курс академия като ай ти академиите
    И той ще слуша “доктора” в захлас

  3. :o)

    Ами, можем да отидем в Студентски град и да се поразходим няколко дни и вечери, да видим за какво “ОБРАЗОВАНИЕ” иде реч. Чалга, *** и Алкохол – по това имаме виШу.
    5 години харчат парите на мама и тате за да се утрепат от пиене и дискотьечки
    и после викат “аз имам висше”…може да си го сгънеш и *** това висше.

    Университетите са корумпирани производители на дипломи.
    Не им дреме изобщо кой кво е научил и кво знае – важното е да се плаща такса
    и така след доста такси, младия чалга алкохолик получава ТАПИЯТА
    Йевала!

    Истински добрите професионалисти в която и да е сфера, не са станали такива от университет. Унивеситетите са остарели като ниво и база.
    Сами са се обучавали през целия си живот – самообучение и натрупан работен стаж това е…

  4. Фофу

    А и това е новна на 25 год. Периодично претопляна.

  5. Фофу

    Яжте си … каквото желаете от яд. Но има кадъри хора и без ВиШе и не им се налага да чакат разни надути пуяци дето били инженери да им помагат.
    Българин и на мен винаги са ми били смешни IT-тата С инженерно образование дето знам точно какво са учили по специялноста. Обобщено – ниво 1986 г.

    Килчо, нещо изпадна в делириум, имаш явно сериозни проблеми с жените ИТ-та и пр.

  6. Йордан

    Важното е какво можеш, а не какво образование имаш.

    Много често университетът не ти дава нищо друго, освен теоретични знания.

  7. килчо

    ааа не
    да не съм чул
    Фофу сега ще ви се скара
    Какви сте вие да кажете, че жените на ай титата не може от психоложки
    с един курс *** да станат програмистки
    а?
    мъжете им ще им помагат и ще им вършат работата онлайн
    а те ще готвят и ще гледат децата
    друго си е семейния бюджет да е 2 програмистки заплати
    разваляте такава идилия на тези успели хора
    голяма работа че програмния код е несъвършен и ужасен
    не сте прави
    а пък ако сте и комунисти ми идва в повече
    не

  8. светлин накофф

    *** с 3-месечни курсчета после се чудят що седат години на позиция с 1500-2000 лева… (след като в IT секторът заплатата ти може да расте експоненциално поне няколко години, не цял живот)

  9. Българин

    Винаги са ми били смешни IT-тата без инженерно образование. Прочели от тук, от там нещо и вече се мислят за големите програмисти. И като запънат някъде, идваме винаги инженерите на помощ.

Коментар