Уменията за програмиране подпомагат кариерата

Компютърните умения могат да направят един адвокат или лекар по-добър в професията
(снимка: CC0 Public Domain)

С по-високо заплащане, по-добри обезщетения и по-голяма устойчивост в предизвикателната икономика, работните места в бързо развиващия се технологичен сектор са силно търсени. Академиите за обучение по програмиране помагат за запълване на недостига от софтуерни специалисти.

Джаси Жулиен, 21-годишен софтуерен инженер на Google, си спомня програмата за кодиране, която първоначално предизвиква интереса му към компютърните науки. Това е интензивен шестседмичен тренировъчен лагер, спонсориран от All Star Code – базирана в Ню Йорк образователна организация с нестопанска цел.

„Участвах в All Star Code някак си по прищявка”, разказва Жулиен в репортаж по темата на CNBC. „За мен това беше напълно чужда концепция. Чрез All Star Code успях наистина да отворя очите си за силата, която технологията притежава”.

На 15 години той е приет в лятната програма на All Star Code за тийнейджъри, която има за цел да привлече повече чернокожи и латиноамериканци, заинтересовани от технологичната индустрия. Пресъздаването на някои любими приложения за iPhone е „супер-овластяващо” за Жулиен – той разбира, че може да превърне една концепция в  технически завършен проект.

Тази година лятната програма на All Star Code беше напълно виртуална и 152 студенти присъстваха на целодневни курсове и семинари онлайн. Те са избрани измежду повече от 1000 кандидати. Целта на програмата е да даде на младите цветнокожи мъже необходимите умения за кодиране и достъп до стабилна професионална мрежа, която да им помогне да успеят в колежа и кариерата си.

„Ние знаем, че не само трябва да бъдем потребители, но и създатели на технологията”, разказва Дани Рохас, изпълнителен директор на All Star Code. По неговите думи, изграждането на технологични умения в гимназиалната възраст и по-късно, когато хората вървят по своите кариерни пътища, е изключително важно.

Чернокожите съставляват само 6% от разработчиците на софтуер и уеб, въпреки че те са около 12% от работната сила в САЩ, според най-новите данни на Бюрото по трудова статистика (BLS). Докато латиноамериканците съставляват близо 18% от цялата работна сила в САЩ, делът им сред уеб- и софтуерните разработчици е само 5%.

През 2019 г. средното заплащане за уеб разработчиците е 73 760 щатски долара, докато средното заплащане на разработчиците на софтуер е 107 510 долара, според данни на BLS. Като цяло средната годишна заплата за работа в областта на компютърните и информационните технологии е 88 240 долара – повече от два пъти над средната заплата за всички професии в САЩ.

Заплащането на софтуерните специалисти и в България е много над средното за страната, според данни, които браншовите организации публикуват. Много млади хора се ориентират към кариера в ИТ сферата, в частност програмирането, като се възползват от възможностите за обучение в университети и частни академии.

Наблюдава се също тенденция на преквалифициране в софтуерни разработчици на специалисти от други професии, привлечени от по-добрите перспективи в технологичния сектор. Широки възможности и за двете групи предлага, например, лицензираният учебен център на Нет Ит с безплатни онлайн курсове по Java и други езици за програмиране с последващи обучения на професионално ниво и международно-признати дипломи.

„Да се ​​научиш да кодираш е като бизнес костюм от старите дни. Никога няма да съжалявате, че сте имали тези умения, независимо дали се занимавате с медицина, право, бизнес, журналистика или технологии”, казва Чарли Мур от Rocket Lawyer.

Мур, бивш корпоративен адвокат и ветеран от американските военноморски сили, е бил увлечен от компютърните науки в млада възраст. Той основава онлайн технологична правна компания през 2008 г., за да опрости правните въпроси и да ги направи достъпни за всички.

„Има толкова много кариери, които са достъпни за компютърни учени”, коментира Мур. Според него, компютърните умения могат да направят един адвокат или лекар по-добър в професията си.

„Можете да бъдете по-добри, ако изучавате компютърни науки и се научите да кодирате”, казва Мур. Понастоящем неговата компания Rocket Lawyer има около 30 милиона акаунта.

За Жулиен, който през май завърши колежа Харви Мъд с бакалавърска степен по математика и компютърни науки, академията за кодиране, посещавана в гимназията, му помага да започне кариерата си. Той стажува три лета в Google, преди да започне постоянна работа на позицията софтуерен инженер в Ню Йорк.

Коментари по темата: „Уменията за програмиране подпомагат кариерата”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Но, да, както коча казва, не ме слушайте. Навирайте се по специоалности за които нямате акъл и после ревете по форумите колко лоши са всичко, че искат да ви разкарат.

    Клюкарете какво правят, яйчарки и млекарки и се надявайте да сменят боса и новият да е гей, че и вие да вирнете малко крака и да настигнете статуса на яйчарката.

  2. Фофу

    Пак се появи хипер простия коч и нещо изгрухтя. Явно някой е написал на вратата му в мазето на Позитано “голяма западна ИТ компания” и той е повярвал. Я поне ни светни хардуерен или софтуерен Шпец си. Ако имаш представа каква е рализката. Ако нямаш, питай.

    А иначе нали това казвам, като са ви тполкова непосносими страданията, сменяйте специалноста или си идете на село и копайте, домати, краставици. В крайна сметка, човек ако не може поне малко да си носи кръста с достойнство и без непрестанно цвилене и психологически увреди, е радно да се замисли.

  3. фофуфен

    Фофу тъпира пак се изявява ;))). Фофич, имаше време се опитваше да се представиш за ИТ разбирач. От отношението по въпроса разбирам, че вероятно работиш около някой който ти оправя компа ;). Негативните мнения на работещите в ИТ сектора са напълно оправдани. Дори бих казал, че описанието е омекотено… Рботя в голяма западна ИТ компания. Има и доста възрастни ИТ специалисти с безценен опит. Точно те казват, че от техните по – възрастни колеги никой не е живял повече от 5 години след пенсионирането. Тези, които са живели толкова са мноого малко. Има хгора издържат по една – две години и сменят на финанси или банкови дейности. Там ги приемат като топъл хляб, понеже са интелигентни, логични, организирани и дисциплинирани. Фофича не го слушайте. Той си е увреден по рождение. А и след раждането явно са го увреждали по повече от един начин 😉 И на повеч от едно място 😉

  4. Фофу

    Тъпирче малоумно, хайде пробвай още веднъж, ако можеш, но гледай този път да кажеш нещо по-смислено. Но първо изтрезней, че нещо гледам алкохолизъм те гони.

  5. Anonymous

    Фофу, набираш членове за твоя клуб от психо травмирани хора и ти като бивш алкохолик ще водиш групата.

  6. Фофу

    Даа, наистина доста съсипани психики се виждат в коментарите. Чак ми дожаля. Ами милички сиротни душици, свят широк, специалности бол, сменяите за бога. Защо чакахте дорде дойде за умирачка.

  7. ИТ спец все още в БГ

    Напълно съм съгласен и подкрепям споделеното от ИТ спец. напуснал България.

    Точно така е и това е положението в ИТ сферата в различна степен според държавите.

    Работя в България в ИТ компания. Имам семейство преди съм живял и в чужбина. Сами ще решават децата ми, но съм ги предупредил ако тръгнат в ИТ областта на какъв пълен ужас се обричат.

    1.
    Нашата HR или както я наричаме яйчарка получава в пъти много по-висока заплата от всички колеги работещи в ИТ отдела, които се изгъбват от труд и много нерви и напрежение и да не говорим колко много повече са учили неща и то сложни за разликата от мадамата от човешки ресурси, която върти телефони и си клати краката само.
    2.
    Имаме продуктов мениджър, който е с купени сертификати за управление на бизнес процеси и грам понятие от програмиране си няма. Той също получава повече пари от ИТ спецовете. Продуктовия мениджър има и екип от подичени надзиратели супервайзори следящи като в затвор и цех / фабрика на поточна линия дневната норма и скорост на писане на код. Заданията се отчитат до минути и секунди. Пълна идиотщина. Също и тези спринтове надбягвания като на добитък бодене с шилото за забързване на процесите и увеличение на и без това огромния стрес.
    3.
    QA тестери контрольори на качество също подобно като във фабрика и цех. Огромен натиск за бързина за писане кодене, което логично е и причина за грешки. Дори и да няма проблем QA спеца по качество също има дневна норма и задължително трябва да отчете дейност и рапортува проблеми дори повече от колкото са в действителност, защото това е норма и бонус за него.
    4.
    Други издевателства покрай гъвкавите agile методологии за изтезания на ИТ спецове са така и наречените ментори и съветници и психолози под прикритие, които се ровят в интимните неща и психиката на подчинените служители как да бъдат по-ефектевино употребени и манипулирани, кои хора вече са изхабени, професионално прегорели и следва незабавно да бъдат изхвърлени и подменени.
    5.
    Специфични фирмени продукти и инструменти, които другите компании рядко или не използват въобще превръщат ИТ спецовете в хора за еднократна употреба.
    6.
    Освен съсипване на здравето и психичните травни, които могат да бъдат толкова сериозни и доживотни както и физическите увреждания и инвалидизация.

    Инетрвютата както за начинаещи така и за опитни ИТ спецове са едни от най-унизителни процедури смазващи личността, достойнството, уважението и основните принципи за права на човека. В някои случаи се стига и травми на личността на кандидата доживотно.

    В ЗАКЛЮЧЕНИЕ
    Това ограмно търсене и глад е именно за такива ИТ хора, коит да бъдат употребени от установената система. Сред много неща, които се премълчават за публиката и обществеността са и естеството на проектите и работата в ИТ. Не се чува гласа на работещите в ИТ само платени кампании от ръководствата и алчни собственици на бизнеси.

    В огромната част от ИТ сферата се работи в пренаписване на стар код, фалшиви иновации от пусто в празно. Ако се направят публично достъпни ежеднивните задачи на ИТ това е една неблагодарна работа. Писане на системи и приложения, които ще се актуални 6 или 12 месеца. Проектите са скучни ERP системи, Магазини, Сайтове и тем подобни. Повтаряне на едно и също и преоткриване на колелата.

    Лудницата от огромен брой еднодневки – продуктови технологии и хора за еднократна упортеба.

    ИТ сферата е зациклила има пренасищане от фирми и продукти – нужна е трансформация като огромна част от големия брой ИТ фирми в действителност не са нужни и те досега умело паразитират около определен брой продукти на големите компании.

    В близко бъдеще ще има отлив и отпадане на множество от работните позиции в ИТ сектора с въвеждане на автоматизация изчистване на пазара от ненужни фирми и продукти както и развитието на технологиите.

    Сега ИТ фирмите са именно като цехове и фабрики и така се и управляват като от преди епохата на индустриалната революция и имат голям брой реално ненужен персонал поради липса на автоматизация.
    Много от днешните ИТ спецове ще станат ненужни подобно периода след индустриалната революция с фабриките.

  8. Sherlock

    Коучинг ментори, банкери… Ти луд ли си? Само защото си случил на кофти ИТ компания ще обречеш децата си да бъдат лайф коучове и лихвари. Ок, и аз работя в ИТ компания, имам различен опит от твоя. Agree to disagree.

  9. ИТ спец. напуснал България

    Айде сега класиката с примера за работа на полето и строителството.
    Както и това дете мое учи много, за да не работиш едно от най-безумните български мъдрости и верую.

    Писал съм кои професии и направления са много по-добри от ИТ и като условия и като заплащане това са Банкери, Финансисти, Икономисти, Бизнес Мениджънт и администрация, човешки ресурси, политология, пияр и медии, маркетинг, коучинг, ментори.

    ИТ професията съсипва здравето и физическо и психическо.
    Пратите ли децата си в ИТ ги обричате да гърбавеят пред компютрите, да развиват късогледство, рак и диабет от стрес, наднормено тегло, импотентност както и най-тежките ПТСР пост травматичен стрес и разстройства.

  10. ...

    Затова да си чупят гърба по обектите и строежите – там шефовете са супер и въобще не ставаш инвалид.

  11. Sherlock

    No shit

  12. ИТ спец. напуснал България

    Дрън та бабини деветини и пропаганди.

    Реалността е съвсем друга:

    1. Не всички в ИТ са високоплатени нито добре със условията живота и здравето си.
    2. Има си йерархия ръководителите на работните ИТ магарета издевателстват върху тях.
    3. Шефовете и малки мениджъри, продуктови мениджъри без грам понятие по програмиране получават много високи заплати от реално работещият ИТ персонал.
    4. Собственици на ИТ, шефове, меринджей, HR човешки ресурси обикновено тези хора са или без висше образование или с хуманитарно или супер популярното MBA бизнес мениджмънт и администрация щракат си с пръсти и си живеят живота и правят кефа.
    5. Нужни са масово ИТ хора за еднократна употреба като бързо се смени технологията или закрие и спре услуга и продукт в повечето случай изхвърлят хората, които са употребени и изхабени.
    6. Огромен стрес и унижения по интервюта така и след наемането им.
    7. Не си заслужава хабене на нерви и унищожаване на здравето.
    8. Има гъвкави методологии за изтезания на програмистите, “спринтове”, и тем подобни

    Не може всички да са ИТ спецове.

    Най-търсени и глад има за ИТ точно за черната работа, която съсипва здраве и психика.

    В големите компании като започнеш ИТ ти си техничар обслужващ персонал и си оставаш такъв до като не те изхвърли системата на улицата.

    Луксовете привилегиите високите заплатки за само за шефове и шефчета, предприемачи и то серийни.

    За децата си никога НЕ бих ги карал и поощрявал да изберат тази ИТ професия да се осакатяват и да стават инвалиди.

Коментар