ЕС ускорява проектите за 5G и суперкомпютри

Избухването на коронавируса показа колко важни са интернет услугите и 5G, заяви Маргрете Вестагер
(снимка: EU Competition / Twitter)

В петък Европейската комисия призова 27-те държави-членки да работят заедно, за да ускорят внедряването на оптика и 5G мрежи, като така стимулират засегнатата от коронавируса икономика и осигурят своята технологична автономия,  предаде Ройтерс.

Държавите от ЕС трябва да разработят до 30 март следващата година набор от инструменти за най-добри практики с цел намаляване на разходите и бюрокрацията, да осигурят навременен достъп до 5G радиочестотен спектър и да позволят по-голяма трансгранична координация за радиочестотния спектър за 5G услуги.

Избухването на коронавируса показа колко важни са интернет услугите и 5G, заяви европейският дигитален шеф Маргрете Вестагер.

„Видяхме, че настоящата криза подчертава значението на достъпа до високоскоростен интернет за бизнеса, обществените услуги и гражданите, но също така и за ускоряване на темпото към 5G”, каза тя. „Следователно трябва да работим заедно за бързо разпространение на мрежата без допълнителни закъснения”.

Комисията също така предложи препоръка за засилване на научните изследвания и дейности за разработване на нови суперкомпютърни технологии.

„Участието в международната технологична надпревара е приоритет и Европа има както ноу-хау, така и политическа воля да играе водеща роля”, заяви комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретън.

Европейската комисия вече инвестира 8 милиарда евро (9,46 милиарда долара) в проекти за изграждане на следващото поколение суперкомпютри, припомнят анализаторите.

Коментари по темата: „ЕС ускорява проектите за 5G и суперкомпютри”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Германия планира реформа, за да избегне вълната от фалит поради корона

    Германия ще облекчи правилата за несъстоятелност съгласно предложенията, изложени в събота, за да помогне за предотвратяване на вълна от фалити в най-голямата европейска икономика, при условие че компаниите, засегнати от коронавирусната криза, имат стабилен бизнес модел

Коментар