ООН ни поставя на 44-то място по е-правителство

България влезе в категорията на страните с много висока степен на развитие на е-управлението
(снимка: CC0 Public Domain)

България заема 44-то място сред 193 държави според Индекса за развитие на електронното правителство (EGDI) в доклад на Организацията на обединените нации (ООН).

За първи път страната ни влиза в категорията много висока степен на развитие на електронното управление, заедно със страните от европейската регионална група Чехия, Словакия, Латвия, Хърватия, Унгария и Румъния, съобщиха от Държавна агенция „Електронно управление”.

Според данните в доклада на ООН, България, заедно с останалите в тази категория държави, „демонстрира последователност и напредък в разработването на  стратегически документи в областта на електронното управление и в координацията и предоставянето на електронни услуги”.

Страната ни бележи осезателен напредък и при Индекса за е-участие като се покачва в класацията с цели 12 позиции и от 35-то място достига 23-то сред 193 държави. Данните сочат, че „правителството взема предвид коментарите и запитванията на гражданите, предоставени посредством интернет, повече от преди”.

Индексът за развитие на електронното правителство (EGDI) е периодичен индекс, чиято цел е да предостави обстойна и точна оценка за степента на развитие на електронното правителство в различните страни членки на ООН.

Проучването и измерването на развитието на електронното правителство се провежда от Департамента по икономически и социални въпроси на Организацията на обединените нации. Първото издание е от 2003 г., като в следващите години индексът се публикува всяка година. След 2008 г. започва да излиза веднъж на две години.

Методологичната рамка за събиране и оценка на данните от изследването на развитието на електронното правителство се основава на цялостен поглед върху електронното правителство, който включва три важни измерения, които позволяват на хората да се възползват от онлайн услугите и информацията:

  • адекватност на телекомуникационната инфраструктура;
  • способност на човешките ресурси да използват ИКТ;
  • наличие на онлайн услуги.

Измерва се също и доколко са ефективни държавните институции във включването на обществото в процеса на формиране на политики, уточниха от ДАЕУ.

Коментари по темата: „ООН ни поставя на 44-то място по е-правителство”

добавете коментар...

  1. Йожи

    Няма ох и ах.
    Малко хора знаят например, че дори Хитлер е бил номиниран за нобелова награда за мир!

    Така че големите организации стават наивни жертви.

    Така че отваряйте чете дебели книжки, кой колкото може.

    Самата България бълва фалшиви новини прехвалва се и лъже чужденци и световни организации има начин да се проверя това. Медиите са силно оръжие във всичко могат да накарат хората да повярват.

  2. Ох

    Тежко, тежко… Да го закриваме това ООН, че смее да говори такива работи? Смеят да имат мнение, основано не само на лично наблюдение, а? И по-леко се живее така, с лични наблюдения и без разни наивни организации. Защо да се мъчи човек и да чете, и да добива стопанска информация и да сравнява? Дори и учебник по география може да му се наложи да отвори? Няма смисъл.

  3. Anonymous

    00н – Затваряй

  4. Българче

    Само дето си нямаме много неща

    Нямаме електронни електронно гласуване
    Нямаме електронни шофьорски книжки
    Нямаме електронни трудови книжки
    Нямаме електронни електронни билети за градски транспорт

    Дистанционната работа все още е нещо странно и непонятна екзотика за феодалните фирми в България.

    Нямаме много куп други неща не сме нито за 44 нито 104 място, почти кръгли нули сме.

    Икономиката ни се крепи изцяло на ресторанти и туризъм характерно за слаборазвитите туземски островни държави.

    Интернета също ни е прехвален само по няколкото останали големи града е на средно ниво. Не високо качество, но пък високи цени особено за мобилният интернет.

Коментар