Инсталиране на Wi-Fi USB адаптер – Tenda U12

Tenda U12 осигурява удобството на безжичната Wi-Fi връзка за настолни компютри и лаптопи
(снимки: TechNews.bg)

Безжичните мрежи се наложиха като най-популярния начин за свързване към интернет в дома, на обществени места и дори в офисите. Всеки потребител иска да има това удобство на своя компютър. И ако лаптопите по презумпция идват с вграден Wi-Fi адаптер, тази опция не е гарантирана за десктоп РС-тата. Затова устройства като безжичните USB адаптери могат да свършат страхотна работа.

Наскоро представихме Wi-Fi USB адаптера Tenda U12, който се предлага на пазара у нас за около 50 лв. с включен ДДС, а сега ще разкажем как се инсталира подобно устройство. Процедурата всъщност е изключително лесна и няма да затрудни дори неопитните потребители, ако просто следват инструкциите в документацията от производителя на адаптера.

Tenda U12 се доставя в комплект с разширителен USB кабел и инсталационен диск.

Можете да включите устройството направо в USB порт на лаптопа или настолния РС или да го свържете посредством USB кабела, като вторият начин се препоръчва от производителя за постигане на по-добра безжична производителност. USB интерфейсът на адаптера е 3.0, като е гарантирана, разбира се, и съвместимостта с USB 2.0. След свързването, в левия край на адаптера ще забележите, че мига индикатор със синя светлина.

Сега трябва да поставите инсталационния диск в оптичното устройство на компютъра и да стартирате от него изпълнимия файл Setup.exe.

Ще се появи прозорец, който ви подканя с голям бутон да започнете инсталацията. Натиснете бутона и изчакайте да приключи инсталирането на софтуера.

Накрая програмата ще ви предложи да рестартирате компютъра за по-добра производителност на адаптера. Рестартирайте.

Когато Windows зареди отново, ще видите на десктопа иконата на помощната програма Tenda Wireeless Utility. Можете за удобство да я закачите към лентата със задачи (с десен бутон и „Pin to Taskbar”) за по-лесен достъп.

С това приложение всъщност избирате към коя безжична мрежа да се свържете, подобно на стандартния Wi-Fi панел на Windows, който се появява при кликване на безжичната иконка вдясно на лентата са задачи.

Когато стартирате Tenda Wireeless Utility, ще видите наличните Wi-Fi мрежи. Избирате вашата мрежа, въвеждате паролата за достъп и се свързвате към нея.

Това е всичко, което трябва да направите, за да имате пълноценна Wi-Fi връзка към домашния рутер, на публично място или в офиса.

Tenda U12 е двубандово устройство AC1300 (поддържа Wi-Fi на 2,4GHz и 5GHz) и ако рутерът ви също е двубандов, ще можете да изберете към коя от двете безжични мрежи да се свържете – 2,4G или 5G.

Адаптерът може да се свърже към интернет още по-лесно, без да ви се налага дори да въвеждат парола. Това става чрез WPS функцията, като условието е и рутерът ви да поддържа WPS. Достатъчно е да активирате WPS опцията от помощната програма и в рамките на две минути да натиснете и WPS бутона на рутера, за да се установи връзката.

След като сте инсталирали и свързали успешно Tenda U12 към домашния рутер, остава да се насладите на високоскоростен безжичен интернет, докато работите или се забавлявате.

Коментар