Tenda U12 AC1300 – бърз Wi-Fi USB адаптер

Безжичният USB адаптер Tenda U12 осигурява бърз достъп до интернет за компютри и други устройства
(снимки: TechNews.bg)

Безжичните Wi-Fi мрежи днес са навсякъде, за да ни осигурят желаната гъвкавост и скорост за достъп до интернет. Ако нашето устройство не поддържа Wi-Fi, това означава, че не можем да имаме и пълноценно онлайн изживяване. Но ако все пак имаме USB порт, проблемът ще бъде решен лесно.

Често в настолните компютри липсва вграден Wi-Fi адаптер, което създава известни неудобства, поради необходимостта от прокарване на кабели в жилището или офиса за връзка на РС-то към рутера. Безжичният USB адаптер Tenda U12 AC1300 спестява това неудобство.

Адаптерът осигурява лесно свързване на компютри и други устройства, които не разполагат с Wi-Fi модул, към мрежата по удобен, безжичен начин. Освен това Tenda U12 може да ни даде и така желаната по-бърза интернет връзка за лаптопа или настолния РС, благодарение на модерните си характеристики.

Дизайн

На външен вид Tenda U12 AC1300 прилича USB устройствата за мобилен 3G/4G интернет, които предлагат телеком операторите. Разликата е, че U12 се свързва безжично към рутера на домашната или офисна мрежа, а не към клетъчната мрежа на оператора.

Адаптерът се доставя в малка компактна кутийка заедно с разширителен USB кабел, инсталационен диск с драйвери и ръководство за потребителя. U12 хваща окото с леко извития си и удължен дизайн, наподобяващ сърф, с лъскава бяла повърхност отгоре и сива основа. Устройството е много леко, с размери 93,8×30,2×13,4 мм.

Освен логото на Tenda на корпуса се забелязва единствено един фин WPS бутон отстрани за лесно свързване към мрежата, както и маркировка отдолу на сивата основа. Капачката на USB конектора е прилепнала почти незабележимо към корпуса и за да ползвате адаптера, трябва да я извадите внимателно, като я прихванете от двете страни.

При поставяне на адаптера в USB порта на компютъра светва един LED индикатор в син цвят. U12 се нуждае и от инсталиране на драйвери, които се доставят със CD-то, включено в комплекта, но за това ще стане въпрос в следваща публикация за този продукт.

Характеристики

Tenda U12 AC1300 е двубандов Wi-Fi адаптер, т.е. може да работи в два честотни диапазона – 2,4GHz и 5GHz. Устройството има интерфейс USB3.0, но е съвместимо и с USB 2.0, така че независимо от това с какво поколение USB портове разполагате на компютъра, ще можете да използвате U12.

Адаптерът поддържа най-съвременните Wi-Fi стандарти, вкл. 802.11ac, и модулация 256-QAM за достигане на 400 Mbps при честота 2,4GHz и до 867 Mbps при 5GHz. С подобни характеристики, Wi-Fi адаптерът на Tenda е способен да се възползва максимално от честотната лента на гигабитов домашен рутер за приложения като онлайн видео и игри.

Tenda U12 AC1300 е съвместим с всички популярни операционни системи за компютри, вкл. Windows XP/7/8/8.1/10, Mac OS 10.6 – 10.12 и Linux-базираните платформи. Устройството поддържа и актуалните алгоритми за безжична сигурност WPA-PSK/WPA2-PSK,WPA/WPA2,WEP и WPS.

Освен директно в USB порта на компютъра, адаптерът може да се използва и чрез разширителен USB кабел с цел по-добро позициониране. Възможно е устройството да играе и ролята на точка за достъп (AP), но за това е необходим допълнителен софтуер.

Наличност и цена

Безжичният USB адаптер U12 AC1300  на Tenda е широко достъпен в търговската мрежа у нас. Устройството се предлага на цена около 50 лв. с включен ДДС и гаранция 24 месеца. Комплектът съдържа самият адаптер, разширителен USB кабел, инсталационен диск и ръководство за потребителя.

Несъмнено това устройство ще е от полза за потребители, които по някаква причина не разполагат с Wi-Fi (или със съвременна негова версия) на компютрите си.

Коментар