Как да обновим компютъра си изгодно до Windows 10

Ъпгрейдът до Windows 10 определено си струва дори на по-стари лаптопи и настолни компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Windows 10 работи много добре дори на стари и привидно „немощни” компютри, а преходът от по-стари версии на операционната система категорично си струва – до това заключение достигат потребители, ИТ ентусиасти и специалисти в специализираните форуми. Точно в момента пък са достъпни някои изключително изгодни предложения за придобиване на лицензи за модерната операционна система, които могат да намалят разхода за придобиването на Windows с до 70%.

Десетилетия наред компютърните потребители следваха принципа, че новият софтуер изисква нов и по-мощен хардуер. За известно време дори изглеждаше, че големите ИТ производители имат негласна уговорка новият софтуер да е толкова взискателен към физическите ресурси, че да е наложително закупуването и на нови PC системи. Днес с Windows 10 сме свидетели на обратното. Операционната система е универсална, лесна и лека, така че „съживява” стари компютри от преди повече от десетилетие.

Домът като офис и училище

Способността на Windows 10 да работи на всякакви компютри е особено ценно качество във време, когато милиони хора по света внезапно се оказаха принудени да превърнат домовете си в офиси и училища заради пандемията. По един компютър за всеки възрастен, който работи, плюс компютър за всеки ученик/студент с цел дистанционно обучение – подобна ситуация принуди семействата по цял свят да извадят „от архива” старите лаптопи и компютри, за да реагират бързо на извънредната ситуация. В резултат, през пролетта на 2020 г. пазарните наблюдатели отчетоха рязък скок на броя на активните компютърни устройства с Linux или пък с нелицензиран Windows.

Добрата новина е, че компютърни конфигурации от далечната 2007 година и дори по-рано днес могат да работят бързо, леко и гладко с Windows 10, единодушни са ИТ ентусиастите във форума Thurrott. Мнозина споделят, че са инсталирали операционната система на компютри от „стари времена” и са изненадани от лесната инсталация, стабилната работа и лекотата на софтуера.

Един от експертите споделя, че е качил Windows 10 на „стар лаптоп Dell Inspiron E1405 от средата на 2007” и е изключително доволен. Други са инсталирали операционната система на „HP Elitebook от 2012 г.” и на „два Gateway SX-2800 (от около 2008-2009)”. Повечето от тези стари компютри са работели трудно под Windows 7 и риск за сигурността на Windows XP, която не се поддържа от няколко години.

Употребявани лицензи

Междувременно пазарът вече предлага доста изгодни варианти за придобиване на Windows 10, благодарение на схемата за използване на „употребявани” лицензи. Това са лицензи, първоначално закупени на едро от фирми за техните многобройни компютри – след като фирмите преминат към друг софтуер или прекратят използването на софтуера по някаква друга причина, тези лицензи вече са им ненужни. Законът  позволява въпросните лицензи да продължат да се използват от други потребители, подчертават разпространителите на използвани лицензи. Тази повторна употреба от своя страна спестява 50-70% от стандартната цена.

У нас подобна програма, предлагана от Forscope, предлага възможност да се сдобием с цифров лиценз за Windows 10 срещу около третина от стандартната цена на операционната система. Особено ценно е, че програмата включва и намаление от стандартната Windows 10 Pro цена – удобство за професионалистите, които се нуждаят от „профи” версията на операционната система, за да работят дистанционно в условията на ограничения заради пандемията. Обичайно лицензите са многоезични, така че купувачите могат да изберат български за своя компютър, ако желаят.

Продуктивност и сигурност

Несъмнено, Windows 10 е сериозна крачка напред по отношение на продуктивността и сигурността. Системата се обновява регулярно от Microsoft, така че потребителите получават подобрени възможности и същевременно желаната сигурност, благодарение на ежемесечните ъпдейти.

За бизнес потребителите са особено полезни функции като отдалечено управление на десктопа, мултитаскинг (повече приложения на екрана), поддръжка на няколко виртуални машини на един РС, вградени средства за криптиране на данните в различните сторидж устройства, свързване към облака, сигурност на достъпа, гъвкави настройки и др.

Минимални изисквания

Хардуерните изисквания за Windows 10 са достатъчно скромни, за да е възможно системата да работи на почти всякакви компютри. Процесорната мощ не е от особено значение, отбелязват специалистите на Thurrott – на практика всичко над 1GHz процесор е достатъчно. Поддържат се и 32-битови, и 64-битови компютърни архитектури. Важно е да се обърне на оперативната памет. В първия случай е необходима минимум 1GB RAM памет, а във втория – 2GB RAM, но ИТ експертите казват, че за пълно спокойствие е най-добре да има поне 4GB оперативна памет. Колкото повече е паметта, толкова по-гладко ще работи системата.