Висшето губи тежест, топ компании наемат и без колеж

Днешната икономика изглежда все по-приятелски настроена към търсещите работа, поне в развитите страни. Вече не е нужно човек да има супер образование, за да си намери добра работа, тъй като водещите в света компании започват да наемат кадри без завършен колеж.

Икономистите предсказват все по-добри перспективи за кадрите без висше образование, отбелязва CNBC и изрежда 15 компании, които не изискват документ за завършен колеж (който дава най-често висше или средно образование, в зависимост от образователните системи в различните държави) при кандидатстване за работа. Сред тях са колоси в ИТ индустрията като Google, Apple и IBM, според кариерния сайт Glassdoor.

CNBC припомня изявление на вицепрезидента по таланти на IBM Йоана Дайли, която казва, че около 15% от американските служители на компанията нямат четиригодишна колежанска степен на образование.

Вместо да подбира само от кандидати, които са завършили колеж, IBM вече търси работна сила и сред кандидати, придобили практически опит в курсове за обучение по програмиране или в професионални класове, свързани с индустрията.

Google същевременно разшири инициативата „Google for Jobs”, стартирала миналото лято, с инструмент за търсене на работа, базиран на изкуствен интелект. Компанията смята, че AI ще промени радикално търсенето на работа онлайн.

В списъка с компании, обявили работни позиции без изискване за колежанско образование, фигурират Google, Ernst&Young, Penguin Random House, Costco Wholesale, Whole Foods, Hilton, Publix, Apple, Starbucks, Nordstrom, Home Depot, IBM, Bank of America, Chipotle и Lowe’s.

Сред отворените позиции са, например, продуктов мениджър, софтуерен инженер, маркетинг мениджър, анализатор, финансов блокчейн инженер, мениджър на инженерни проекти и редица други.

Ситуацията на пазара на труда се променя динамично и в известна степен непредсказуемо. Докато мнозина се опасяват, че автоматизацията, роботите и изкуственият интелект ще направят хората излишни, други вярват, че технологиите ще разкрият нови работни места за хора с нови умения.

Коментари по темата: „Висшето губи тежест, топ компании наемат и без колеж”

добавете коментар...

  1. Фофъ

    Оф, пак се появи клакьорка от Позитано, дето да попръжне тия капиталисте. Щото едно време като “университетите са били престижни образователни институции” и гледай ти, да видиш – и компютрите и интернета и безжичните телефони и всичката медицинска и животоспасяваща техника и софтуер и пр. все от загрижените за хората куманисте измислена.

  2. фют

    Преди университетите са били престижни образователни институции и не всеки можел да учи. А сега са се превърнали в търговски дружества, правят какво ли не и изразходват цени средства за реклами за да привлечет студенти без интелегентност и граммотност. Е това така на хоатичната капиталистическа система коета няма грижа за хората и обществото а само за алчните, безморалните, беззаконни ракови клетки което ще съсипят целят жив свят в тази планета ако не има световна война и 5-6 миллиарда човешки жертви.

  3. Lordoff

    Точно защото съм се сблъсквал с хора разчитащи но голата си диплома, взета незнайно как, Ейго, простия си ти! Да, лично съм обучавал такива хара и вече не виждам смисъл да го правя. В КСТ по мое време 2/3 от колегите бяха от нежния пол, без ясна идея защо точно са там, освен че беше много желана специалност… та, да те питам, да не би да си някой от тези ми колеги?

  4. КойЧелЧел

    Тука много хора, май не правят разлика м/у опит и училище…ясно е, че за някои професии си се иска някакъв ценз, но истинското обучение е в опита. Казано най-просто, когато изкарваш свидетелство за управление на автомобил не се учиш да караш – учиш се как да се учиш, след като ти дадат книжката 😉

  5. Ей го

    Ей го Lordoff един представител на простите хора. Лордо ай да те видим като ти стане на зор да ходиш на лекар и ти требе операция – как само ще те натакова хирурчески човек без университетско образование по медицина. Още пример да ти забърква химикали и лекарства неграмотен човек без образование по химия и фармация. Още пример за малоумници които плюят по образованието кой ще управлява и поддържа електроцентрали, атомни и хидро електроцентрали без инженерно образование по физика, механика, електротехника ….

    Най-скапаните некадърни прости хора в нашата държава безнаказано безчинстват като феодали от средновековието търсят крепостни селяни да бъдат послушни прости, неграмотни за да се подчиняват обслужват всякаква сволоч и измет.

  6. Lordoff

    Хм, изглежда не само у нас има проблем с качеството но образованието. Огромен процент от учащите се са уверени, че дипломата им е достатъчна. Всеки може да се дипломира, но мизерна част от завършващити наистина се интересуват от специалността си. Обикновено избират нещо, което им звучи престижно, модерно…просто за едната гола диплома. От какъв зор бизнеса ще инвестира пари в такива хоро…?

  7. ха

    За простия човек университетите са за боклука, докато за образования университетите са учреждения с много недостатъци, но не ненужни. За умния човек 85% от нуждите ти ти трябват все пак стандартно високо образовани хора, докато за 15% от нуждите може и по-различно специализирани хора.
    В тази тема много ясно се очерта кой е прост, кой е образован и кой е умен.

  8. LUD

    Много точно казано Хера

  9. Хера

    В България за частните компании университетите и колежите отдавна са загубили тежестта си ,но продължават да бълват ли бълват куци и сакати кадри от некадърници за т.нар държавна администрация.Там всичко най-най некадърно и неспособно е събрано накуп Погледнете наглата кметица на Младост Иванчева всичко е като нея нагло тъпо и безхаберно и се реализира като държавни служители и чиновници ,които тормозят всички продуктивни бизнеси изкарващи им заплатите и унищожават цялата бизнес среда и предприемаческа среда чрез многобройни си държавни регулации пречки и корупция създавана имернно от този завършил университети и колежи безполезен отпадък.

  10. ?

    Всъщност, висшето образование (бакалавър, магистър) има за цел да създаде специалисти, които могат да разбират теоритичните университетски разработки и да ги прилагат в практиката. Целта е тези хора да са мост между науката и практиката.

    95% от софтуера – уебсайтове и относително прости приложения – не изисква високо теоритични познания; няма нужда от висшисти.

    Каква е логиката да искаш от кандидатите да имат висше, а след това да им хвърляш работа, която и самоуки гимназисти могат да свършат?

  11. Гошо

    Висшето има за цел общо образование – следващата степен на средното, но в определена насока. Висшето няма за цел да подготвя тесни специалисти, въпреки че това все повече се втълпява от фирми, които не искат да обучават кадрите си.
    Иначе специализирана работа и без средно може – стига човека достатъчно да се е занимавал в дадената насока, но това рядко може да стане, защото без средно ще е прост.

  12. admin

    Висше не е необходимо за конкретни практически умения а за способността във бъдещата практика за по гъвкаво придобиване на нови такива. Например какво може един доктор без специалност и защо направо не пуснем в операционната без основен курс по медицина. Защо не пуснем подобни хора в държавният регистър…видя се резултата

  13. Saevar

    това е от много години така, дори хора с технически курсове и сертификати имат повече знания от тези които са учили висше, просто когато учиш в университет или колеж ти губят времето с други странични предмети и това е проблема…

Коментар