Затвориха крипто-разработчик за връзки със Северна Корея

Авантюра със Северна Корея коства затвор на американски крипто-разработчик
(снимка: CC0 Public Domain)

Бившият разработчик на Ethereum Върджил Грифит получи присъда от 63 месеца затвор и глоба 100 000 долара за това, че е помогнал на властите в Северна Корея да използват криптовалути за заобикаляне на санкциите. Грифит беше арестуван през ноември 2019 г., след като говори на конференция за криптовалути в Пхенян през април.

Миналия септември Грифит беше признат за виновен в заговор за нарушаване на международните санкции срещу Северна Корея. Изправен пред заплахата от 20 години затвор, той сключи сделка с правосъдието, поради което наказанието беше намалено от прокуратурата на 63-78 месеца, приблизително 5 до 6,5 години.

Грифит вече е прекарал две години под арест, като 14 месеца от тях е бил освободен под гаранция. Останалите 10 месеца съдът ще приспадне от общата присъда.

Съдът в Ню Йорк счете за необходимо да наложи минимална присъда на Грифит. По време на процеса защитата обърна внимание на „нечовешките” условия при задържането на Грифит като продължителни карантини в самотно пространство, поради разпространението на Covid-19, забрани за посещения на членове на семейството, ограничен достъп до топли дрехи и други, вкл. унизителни мерки.

Освен това, според защитата, Грифит е получавал храна два или по-малко пъти на ден, която се е състояла основно от сандвичи с фъстъчено масло и желе, тъй като кухните и столовите в местата за задържане се контролират от банди. Имаше и съобщения за психологически натиск в затвора, който е довел до психични разстройства – така защитата обясни „манията му” по Северна Корея.

Самият Грифит публично се разкая, че не е послушал съветите на роднини и приятели, отивайки в Северна Корея. „Научих си урока. Все още се срамувам от това, че съм тук и от това, което съм направил”, каза той, цитиран от CoinDesk.

Съдът обаче не прие напълно разкаянието му и обещанието „да не го прави повече”. Според съдията, Грифит съвсем умишлено е научил начините за заобикаляне на санкциите. Това става ясно от текстови съобщения и имейли, в които той на практика признава, че е предоставил на Северна Корея информация за заобикаляне на санкциите. Налична е и снимка, на която Грифит е усмихнат в традиционно корейско облекло до табло, на което пише „Не на санкциите!”.

Съдията смята, че Грифит е очаквал да се върне у дома или някъде другаде като „крипто-герой”, на когото ще се възхищават заради съпротивата на правителствените санкции, неговото безстрашие и благородство.

В същото време съдията споменава сътрудничеството на Грифит с властите на САЩ както преди, така и след пътуването до Пхенян, като го обвини, че иска „да играе от двете страни на улицата”.

Обвинението и съдията подчертават необходимостта от тежка присъда в светлината на събитията в Украйна – случаят на Грифит трябва да бъде урок за него и други, които искат да заобиколят законите за санкции на САЩ.

Коментар