Готови са първите чипсети за стандарта Wi-Fi 7

Новият безжичен стандарт Wi-Fi 7 обещава в пъти по-високи скорости
(снимка: CC0 Public Domain)

Broadcom обяви готовност с първите чипсети за „екосистемата Wi-Fi 7”. Обхващайки рутери, домашни и клиентски устройства, както и корпоративни „точки за достъп”, новите Wi-Fi 7 чипове удвояват скоростта на Wi-Fi 6 и 6E решенията, които са достъпни на пазара днес, съобщи компанията.

В портфолиото продукти за „екосистема Wi-Fi 7” има два модела, оптимизирани за жилищни Wi-Fi точки за достъп, два за корпоративния пазар на Wi-Fi точки за достъп и един модел, който интегрира Wi-Fi 7 и Bluetooth 5, оптимизиран за мобилни телефони.

Стандартът Wi-Fi 7 има няколко функции, които го отличават от предишните поколения безжични технологии. На първо място това е поддръжката за пренос на честота 320 MHz, която е двойно по-висока от сега използваните 160 MHz при 802.11ax мрежите.

От друга страна, става дума и за боравене с по-високи порядъци на модулация, като е налице поддръжка на 4096-QAM – това е доста повече от 1024-QAM при 802.11a мрежите. Благодарение на тези две промени скоростта драстично се увеличава.

Наред с това трябва да се обърне внимание и на високочестотната многоканална работа. Идея тук е да се определи за отделните устройства кой канал за кое е подходящ – независимо дали е 5 GHz или 6 GHz – така че да се комуникира най-добре по отношение на пропускателната способност и намаляване на забавянията, поясняват от Broadcom.

Друг критичен елемент при Wi-Fi 7 е използването на автоматизирана честотна координация (AFC). Това е процес за смекчаване на потенциалните смущения в Wi-Fi мрежите на съществуващите 6 GHz оператори. Wi-Fi 7 с AFC ще донесе гъвкавост и оптимална производителност.

Взети заедно, тези функции позволяват на мобилния чип за Wi-Fi 7 да осигури 5 Gbit/s „в ръцете ви още днес”. Може би хората сега нямат нужда от такива големи скорости, но все пак по-високата пропускателна способност и по-високите скорости допринасят за цялостната ефективност на мрежите и намаляват задръстванията в трафика.

В зависимост от сценария, казват специалистите от Broadcom, технологията Wi-Fi 7 подобрява капацитета на безжичната мрежа с около пет пъти.

Коментари по темата: „Готови са първите чипсети за стандарта Wi-Fi 7”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Ще донесе едно нищо новата мрежа.
    Ап във всяко помещение и това е. По широки канали и още повече честоти в ефира.

Коментар