Подготвят Wi-Fi 7 със скорост до 30 Gbps

Стандартът Wi-Fi 7 ще предложи удивителни скорости за безжичен пренос на данни
(снимка: CCO Public Domain)

На пазара за безжично оборудване вече излизат първите устройства с поддръжка на новия стандарт Wi-Fi 6, но разработчиците на технологията подготвят следващата версия – Wi-Fi 7, която ще предложи в пъти по-високи скорости.

Теоретичната максимална скорост на предаване на данни при Wi-Fi 7 ще достигне 30 гигабита в секунда (Gbps), което и три пъти повече от максималната скорост на Wi-Fi 6, която е 9,6 Gbps.

В сравнение с актуалния в момента безжичен стандарт Wi-Fi 5 (802.11 ac), новият Wi-Fi 6 (802.11 ax) е не само по-бърз с 40%, но и консумира по-малко енергия, отбелязва Gizchina.

Рутерите с поддръжка на Wi-Fi 6 могат да обслужват едновременно по-голям брой устройства. Нещо повече, те поддържат новия протокол за сигурност WP3, който е изключително труден за хакване.

Технологията MU-MIMO, въведена с Wi-Fi 6, поддържа едновременно до 8 потока данни Очаква се Wi-Fi 7 да използва технология CMU-MIMO, която ще поддържа едновременно до 16 потока.

Освен в традиционните честотни ленти 2,4 GHz и 5 GHz, Wi-Fi 6 поддържа работа и на 6 GHz. Рутерите за Wi-Fi 6 могат да работят едновременно в трите честотни ленти.

В момента Wi-Fi 6 използва метод за модулация на сигнала 1024-QAM, докато Wi-Fi 7 ще бъде модернизиран до 4096-QAM.

Коментари по темата: „Подготвят Wi-Fi 7 със скорост до 30 Gbps”

добавете коментар...

 1. Свой

  Валентине, ти си инженер ама само във фантазиите ти. Имам рутер който ползва 5Ghz и минава през 4 или 5 тухлени стени от около 30см като едната е носеща с почни никакво намаление на скороста, а ти ми говориш, че и през една не може. До рутера с телефона имам 250Mb/s, а през 4 или 5 стени е 210Mb/s някъде. Страно е само защо щом излезна на стълбите скороста пада почти до нула, но навсякъде в стайте на етажа си е висока.

 2. Sitalk

  Направо ме уби с кофата с камъни от луната.

 3. един–луд–вярващ-в-здравия-разум

  Правилно! Точно така!
  Идеята как с рутер wifi6 ще покриеш целия дом с връзка от 1GB/s е правилна, вярна и осъществима … Ако дома ти е 10м2, само с една стая, стени от поглъщащ метаматериал като на стелт самолет и ти не мърдаш.

 4. Веселин Мирчев

  Статииката е общоинформативна и не е лоша и да, очаква ни прекрасно бъдеще. Но безплатен обяд няма. Ние по-простичките инженери по телекомуникации знаем как 5 гХц. не успяват да преминат и през 1 тухлена стена о то половин тухла, та можем да си представим на 60 гХц. какво става. Дървен шкаф и дотам. В статията е сбъркано – не е 6 а 60. 6гхц. е в авиорадарния диапазон. Изобщо вечерните мечти са супер, но сутрешната реалност е 2.4гХц, рутер сапунерка и тъжен провайдър с 65 mb/s макс. Като полетите до луната – милиарди разходи и полза една кофа лунен прах и камъни. Не се лъжете по високите честоти. Пускайте си кат.6е кабели и оптика в жилищата за да нямате ядове в бъдеще.

Коментар