ТУ-Габрово е почти изцяло дигитален

„Ще сме много щастливи, ако младите хора решат да се занимават с наука”, казва проф. Илия Железаров
(снимка: ТУ-Габрово)

Посещаемостта на онлайн лекциите в Технически университет – Габрово в момента е по-голяма дори от стандартните лекции, съобщи ректорът проф. д-р инж. Илия Железаров в интервю за сп. Българска наука.

„Нашият университет беше един от първите, които преди повече от десет години направиха електронна главна книга. Сега използваме момента, за да дигитализираме още документация и да станем почти изцяло дигитални”, каза проф. Железаров.

Студентите провеждат дистанционно обучение в платформата Microsoft Teams, където решават задачи, водят диалози, правят демонстрации и виртуални симулации.

Преподавателите от инженерните специалности са качили осъвременени материали, а преди седмица ТУ-Габрово проведе първия за страната онлайн академичен съвет.

„Надяваме се в края на месец май да имаме поне две-три седмици, за да могат нашите бъдещи инженери да поработят в лабораториите, защото контактът с техниката е много необходим за тях”, подчерта проф. Железаров.

Според него, в новия технологичен парк на ТУ-Габрово студентите ще се докоснат до техника, която имат само някои по-големи университети или БАН, както и такава, която изобщо липсва в България.

„Възможностите на дигиталния свят ни помагат да преодолеем по-леко предизвикателството за живот и работа в условията на световна коронавирус пандемия и извънредно положение в страната. Преди 15 години това щеше да е абсолютно невъзможно”, посочи проф. Железаров.

Научният център на университета ще отвори врати и за учениците. „Ще сме много щастливи, ако младите хора решат да се занимават с наука! Ако поискат да станат преподаватели, асистенти, доценти в нашия научен център”, заключи ректорът.

Коментар