Франция даде втори шанс на Starlink

Сателитната услуга на SpaceX все още има шанс във Франция
(снимка: Starlink)

Френският регулатор Arcep стартира обществена консултация относно наскоро анулираното решение за предоставяне на честоти на Starlink, отваряйки възможност за възстановяване на лиценза за сателитната широколентова услуга на SpaceX, която разчита на спътници в ниската земна орбита.

Arcep даде разрешение на Starlink да използва две честотни ленти за предоставяне на сателитни широколентови услуги във Франция през 2021 г., припомня Mobile World Live. След това обаче Conseil d’Etat отмени решението на регулатора, оспорено в съда от две екологични групи.

Съдът отбеляза, че агенцията не е провела публично изслушване, преди да предостави лицензите. Сега регулаторът заяви, че ще се съобрази с аргумента на съдебното жури, и започна консултация, като краен срок за подаване на документи е 9 май.

От Arcep също така бе поискано да обясни защо преди това е стигнал до заключението, че не е било необходимо публично изслушване по въпроса. Регулаторът цитира убеждението си, че предоставянето на лиценз „нито ще има значително въздействие върху пазара, нито ще засегне интересите на крайните потребители”.

Не на последно място Arcep отбеляза, че във Франция вече са били налични и функциониращи редица други сателитни широколентови услуги към момента, в който е предоставил лиценза на Starlink през февруари 2021 г.

Коментар