Сателитният интернет – по какво се различава от мобилния?

Сателитната комуникация е чудесна алтернатива в труднодостъпни райони
(снимка: CC0 Public Domain)

Със сигурност вече сте чували за сателитния интернет Starlink на Илон Мъск. Този проект на американския предприемач и неговата компания SpaceX се нарича от някои анализатори „убиец” на клетъчните комуникации. Но дали сателитната (спътниковата) комуникация наистина е толкова добра?

С бързото популяризиране на сателитния интернет все повече хора ще си задават въпроса “по какво обичайната мобилна (клетъчна) комуникация се различава от сателитната?”. Ето някои особености на двата типа комуникационни мрежи.

Какво е сателитна връзка

Сателитната връзка е комуникация между земни станции, при която за препредаване (ретранслация) се използват спътници (сателити), пояснява Androidinsider. Още през 1945 г. Артър Кларк предложи създаване на глобална комуникационна система чрез мрежа от спътници.

Сателитите биват нерегенеративни (получават сигнал от една земна станция, преобразуват го на друга честота, усилват го и го предават на друга земна станция) и регенериращи (модулират отново сигнала, коригирайки грешките в предаването, но с увеличено забавяне на сигнала).

Зоната на видимост, която е в състояние да предава сигнал от спътници на земята за качествено приемане, се нарича зона на покритие. Starlink вече има повече от 1700 спътника в орбита и амбиция да осигури пълно покритие на планетата.

Каква е разликата между мобилна и сателитна комуникация

Клетъчните оператори обхващат все повече и повече територии. Но поради особеностите на релефа, базовите станции не могат да бъдат инсталирани в отдалечени райони: първо, те са трудни за инсталиране, второ, също толкова трудни са за поддръжка, и трето, няма да донесат никакви ползи за компаниите.

В такива случаи сателитната комуникация е много полезна – сигналът от земята отива към сателита, а сателитът го връща обратно по предназначение. Този вид комуникация е подходяща за хора, които често пътуват – сателитният им телефон няма да ги остави без комуникация.

Единственият сериозен недостатък на сателитната комуникация е, че е скъпа към момента, но в някои страни абонаментната такса вече не се различава много от цената на мобилната комуникация. Starlink, например, струва на първите потребители 99 долара на месец и почти 500 долара еднократно за оборудването.

Неудобства на сателитния интернет

Ако използвате сателитен интернет стационарно, ще срещнете неудобство с инсталиране на оборудването: диаметърът на сателитната антена е много голям и към това се добавят приемник и низ от проводници. Като цяло рутерът за мобилен интернет е по-лесен за инсталиране.

Освен това сателитните телефони все още са обемисти – уви, никой не е направил нищо по този въпрос, но надеждата сега е в Starlink. Да се ​​надяваме, че Илон Мъск има някакъв план как да прави сателитни телефони с размерите, с които сме свикнали.

Сателитният интернет е чудесна алтернатива на мобилните комуникации, но за селските и труднодостъпни райони. Има надежда един ден този вид комуникация да замени клетъчната, но това няма да се случи скоро.

Въздействие върху околната среда

Ако клетъчната комуникация, с която сме свикнали, не оставя въглероден отпечатък и не вреди на околната среда, то при сателитният интернет ситуацията е по-различна – рано или късно животът на сателита ще приключи, той ще бъде изключен и ще се превърне в парче космически боклук.

Когато е деактивиран, спътникът напуска орбита, но често „останките” от сателита падат там, където не е необходимо. Веднъж съветски спътник, съдържащ радиоактивни елементи за непрекъсната работа, кацна в Канада, предизвиквайки международен скандал.

Коментари по темата: „Сателитният интернет – по какво се различава от мобилния?”

добавете коментар...

 1. еХперт

  Най-хубавото е че няма роуминг.

 2. Анонимен търсещ умни хора

  Чудесен въпрос(TT)

 3. Анонимен търсещ умни хора

  Да правилно

 4. Тодор

  Логиката ти е непоклатима

 5. Петър

  Най общо казано недостатъците са като при GPS-те,но и ползите са същите,засега оптическата връзка е най доброто

 6. Nikola panajotow

  Стационарните станции облъчват живеещите около тях сателитите са по безопасни но мощността на телефона е по голяма за да се осъществи връзка и при неблагоприятни условия когато сигнала е подложен на затихване тъй като дължината на вълната е милиметри.

 7. :o)

  то сателитния интернет си го има от 20+ години, просто сега някои покрай илон мъск чуха за това. нерентабилен скъп губещ обхват ненадежден боклук с ниска поддръжка и само един доставчик – като спре интернета и какво доставчика ще си оправи сателита ли?
  това което мисли Илон Мъск са химери , строи въздушни кули – да изстрелял той десетки хиляди сателитчета…ама кой ще ги поддръжа и контролира? Кой знае още какви проблеми стават в космоса слънчеви бури, слънчев вятър космически боклук….не ги мислят тези работи той е на принципа – да изстреляме хиляди за да работят поне стотици

 8. the Brandon is on the way

  след 10-20 години ще има ли в небето нещо да не се мърда

Коментар