Отпечатаха паркур-игрище на 3D принтер

Паркур-площадка, отпечатана на 3D принтер, ще отвори врати в училище в Прага
(снимка: CC0 Public Domain)

Първият по рода си паркур-парк, „отпечатан” чрез 3D принтер, е готов за използване. Той се намира в Чехия и има размери 14 на 12 метра. Зоните на ударите са облицовани с ударопоглъщаща гума, а индивидуалните препятствия са изработени от бетон.

Паркур-паркът е дело на строителното дружество Stavební spořitelna Česká spořitelna (Buřinka). Тя е създателят на Protozoon, първата в Чехия къща, изработена чрез 3D печат. Игрището е и резултат от сътрудничество на дружеството с огранизации от публичната сфера и изследователски предприятия.

Основите на спортното съоръжение са „отпечатани” от рециклиран бетон, известен като „ребетонг”, отбелязва Inhabitat. Това решение е изготвено в сътрудничество с изследователи от Технологичния университет в Бърно.

Паркур-площадката, проектирана от архитекта на Buřinka Даниел Самек, ще отвори врати в края на септември 2021 г. и ще бъде включена в новата зона за отдих в началното училище „Купецки” в Прага.

Самек казва, че е бил привлечен от проекта поради неговата достъпност, тъй като паркурът не изисква скъпо оборудване и може да се ползва както от деца, така и от възрастни. „Детската площадка, която сега се създава, е уникална с това, че работи със заоблени форми”, споделя архитектът.

В индустрия, изправена пред много предизвикателства, като недостиг на работници и нарастващи строителни материали, Buřinka твърди, че роботиката и 3D печатът биха могли да осигурят необходимите решения за чешките строителни компании.

„Жилището не означава само четири стени”, казва Либор Вошицки, председател на Съвета на директорите на Buřinka. „Също така е от съществено значение да имате възможност да прекарвате свободното си време на открито, безопасно, близо до дома”.

Има много детски площадки за предучилищна възраст, но за по-големите деца липсват достатъчно възможности, затова компанията решава да използва иновативна технология за 3D печат, за да създаде детска паркур-площадка. “В същото време искаме да потвърдим ползите от използването на рециклиран бетон, така наречения ребетонг”, обобщава Вошицки.

Коментар