iPhone 13 ще поддържа сателитни комуникации

Следващият смартфон на Apple ще предложи иновативно потребителско изживяване
(снимка: CC0 Public Domain)

Очакваният смартфон iPhone 13 ще поддържа комуникация със сателити на ниска земна орбита (LEO), за да позволи на потребителите да разговарят и изпращат съобщения на места без 4G или 5G покритие, твърди известният с прогнозите си за Apple анализатор Минг-Чи Куо.

В бележка до инвеститорите Куо казва, че гамата телефони ‌iPhone 13‌ ще включва хардуер, който може да се свърже с LEO сателити, съобщи MacRumors. Ако са активирани съответните софтуерни функции, това ще позволи на потребителите да осъществяват повиквания и да изпращат текстови съобщения, без да е необходима 4G или 5G клетъчна връзка.

iPhone 13‌ разполага с персонализиран базов чип Qualcomm X60, който поддържа сателитна комуникация, според Куо. Други брандове за смартфони чакат 2022 г., за да получат широколентовия чип X65 чип, необходим за внедряване на сателитни комуникационни функции.

Мрежата Starlink на SpaceX предлага LEO интернет свързаност, но доставчикът на сателитни комуникационни услуги, който „най-вероятно ще си сътрудничи с Apple”, се казва Globalstar. Предполага се, че Qualcomm работи с Globalstar за поддръжка на n53 лентата в бъдещите широколентови чипове X65.

„Най-простият сценарий” за предоставяне на LEO свързаност на потребителите е, ако отделни мрежови оператори работят с Globalstar, смята Куо. Това означава, че клиентите на мрежов оператор-партньор биха могли да използват сателитната комуникационна услуга на Globalstar на ‌iPhone 13‌ директно от своя оператор, без допълнителни договори или плащания.

Сателитната LEO комуникация е технология, сравнима с mmWave 5G по отношение на въздействието си върху мрежовата индустрия, а Apple може да използва и двете технологии, казва Куо. По неговите думи, Apple гледа „оптимистично” на спътниковите комуникации и вече е формирала специален екип за изследвания и разработка на свързани технологии.

Смята се, че компанията има планове за въвеждане на сателитни LEO комуникации на повече устройства в бъдеще, за да „осигури иновативно изживяване”. Това могат да са хедсет за смесена реалност, електрическо превозно средство и различни IoT аксесоари.

Коментари по темата: „iPhone 13 ще поддържа сателитни комуникации”

добавете коментар...

  1. Ох-На-Мама

    Много е важно, повтарям – ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно е… ВСЯКА мишка, повтарям – буквално ВСЯКА МИШКА на планетата да може да бъде следена по всяко време 24/7, 366 дни в годината, дори на места, където може да няма покритие от конвенционалните мрежи. И всичко това е важно, защото МИШКАТА сама обича да бъде следена и да се тагва. Пък трябва да има и бекъп вариант в случай, че нано чипа от “ваксината срещу Ко-ВИДД19” по някаква техническа причина не сработо в даден момент. В момента тестването на работата на чипововете още е в бета фаза, чакам рилийз скоро.

Коментар