Дефицитът на ИТ кадри се задълбочава

Световният технологичен сектор страда от недостиг на инвестиции и квалифицирани кадри, което вещае проблеми за ИТ индустрията в бъдеще, предупредиха анализатори.

Над половината от анкетираните ИТ и телеком професионалисти смятат, че има дефицит на умения, докато в правителствения сектор на това мнение са 63% от технологичните шефове, сочат резултатите от глобално проучване на Networkers.

Най-трудно се попълват позициите за ИТ анализатори в сферата на сигурността и кибер архитекти. Тези длъжности не съществуваха преди 10 години, но скоростта на развитие на цифровата индустрия прави по-належаща от всякога адаптацията на нови служители с подобна квалификацията.

Проблемът се свежда до неспособността за привличане и задържане на таланти, особено в правителствения сектор. Само 44% от ИТ и телеком мениджърите вярват, че са налице възможности за кариерно израстване на специалистите.

Въпреки че някои организации стартират нови проекти, които опитните кадри намират за вълнуващи, високото ниво на бюрокрация и бавният процес на взимане на решения правят държавния сектор по-малко привлекателен за много от техническите специалисти.

Освен че им е трудно да намерят кадри с необходимите умения, организациите от правителствения и частния сектор не са в състояние да заложат в бюджетите средства, необходими за борба със заплахите за сигурността, сочи проучването.

„ИТ мениджърите и техническите директори са изправени пред предизвикателството да убедят ръководствата на компаниите в това, че сега трябва да се инвестира в борбата със заплахите за информационната сигурност“, коментира Джеймс Смит, управляващ директор на Networkers, цитиран от ITPro.

Той се позовава на предупреждението на проф. Ричард Бенам, председател на британския Национален център за киберуправление, че голяма банка ще се провали от кибератаки през настоящата година.

Банките обаче не са единствените застрашени институции, показаха инцидентите с изтичане на данни през 2016 г. „Колко от тези заплахи трябва да се превърнат в реалност, преди индустрията да започне сериозно да инвестира в талантливи специалисти по сигурност?“, пита риторично Ричард Бенам.

Коментари по темата: „Дефицитът на ИТ кадри се задълбочава”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Няма дефицит на ИТ кадри. Искат да има много за да станат заплатите на програмистите като на чистачките.

  2. даваш неограничено

    До Anonymous – ти що не пробваш да даваш примерно 20К на седмица! Лесно е – ще видиш!

  3. Anonymous

    Кризата за евтина и послушна работна ръка се задълбочава. Пробвали ли сте със заплата от €10K/месец?

  4. бач кико

    аС като знам какви кадри завършиха от моя унивИрситет МЕНЕ МА ФАША СРАМ!

Коментар