Дистанционната работа: няма връщане назад

Covid-19 даде на предприятията шанс да експериментират с дистанционната работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Дори когато заплахата от Covid-19 отмине напълно, 82% от бизнес мениджърите поне частично ще запазят практиката в компанията им да се работи дистанционно. Това разкри нова анкета на пазарните изследователи от Gartner.

Предприятията, които се готвят за времената след пандемията, ще бъдат изправени пред ново предизвикателство: управление на нов вид „хибридна работна сила”, при което много от служителите често работят дистанционно. А това прави работните процеси доста сложни.

Проучването на Gartner е установило, че 82% от бизнес лидерите възнамеряват техните организации да позволят на служителите си да продължат да работят от домовете си поне частично. 47% планират да позволят на служителите да го правят постоянно.

Covid-19 даде на предприятията шанс да експериментират широкомащабно с дистанционната работа, заяви вицепрезидентът по HR-практиките в Gartner Елизабет Джойс. Гледайки напред, може да се окаже предизвикателно да се върнем към стария начин на работа. И очакванията на служителите, и плановете за бизнес устойчивост бяха подложени на изпитание по време на месеците, когато хората работеха от домовете си заради нуждата от физическо дистанциране.

„Въпросът, пред който са изправени много организации сега, не е как да управляват отдалечена работна сила, а как да управляват тази по-сложна, хибридна работна сила”, казва Джойс, цитирана от Tech Republic.

Наред с редовните практики на отдалечена работа, немалко организации планират да позволят гъвкави работни дни (43%) или гъвкави работни часове (42%), а малък брой фирми (15%) планират да преминат към работна седмица от четири 10-часови работни дни. Без значение как дадена организация ще реши да разпредели работното време, ще има широкомащабни промени в боравенето с работното време и локациите, предвиждат от Gartner.

Организациите, преминаващи към постоянно хибридна работна структура, ще трябва да се справят с нещо повече от промяна на управлението на „силно разпределената” работна сила. Те ще трябва и да измислят как да продължат да преследват целите си в хибридната обстановка.

„Дистанционната работа сама по себе си не е новост, но степента на отдалечена работа ще продължи да променя начина, по който хората работят заедно, за да си изпълнят задачите”, казва Джойс.

61% от мениджърите са увеличили броя на проверките на служителите. Навярно това е причината, поради която едва 13% изпитват безпокойство относно поддържането на производителността на служителите в отдалечените локации. Това е факт въпреки наблюдението на Gartner, че производителността при отдалечена работа е честа тема на дискусии сред мениджърите.

Нещо, което изглежда като да е истинско притеснение за бизнес лидерите, е поддържането на корпоративната култура в условията на физически разпръснати служители, които не са в лице в лице. 30% от мениджърите са казали пред Gartner, че са загрижени за този аспект на преминаване към работа от разстояние.

Също така анализаторската фирма споменава опасенията на мениджърите относно създаването на паритет между работните „преживявания” на отдалечените работници и тези, които са в офиса. Дилемата е как да се осигури гладко работно усещане за дистанционните служители.

Предприятията, които искат да успеят в новия свят на хибридната работа, трябва да се съсредоточат – при това доста сериозно и усилено – върху това да създадат правилна корпоративна култура и преживяване на служителите, казва Брайън Кроп, ръководител на научните изследвания в областта на HR в Gartner. Особено важен фактор в това отношение е „цялата несигурност относно бъдещето на работата в настоящия момент”.

Както корпоративната култура, така и преживяването на служителите, според Кроп, „помагат на организациите да постигнат добри резултати по отношение на финанси, репутация и таланти, а това ще доведе до добри бизнес резултати и конкурентно предимство”.

Коментари по темата: „Дистанционната работа: няма връщане назад”

добавете коментар...

  1. Специалист напуснал БГ

    СИЛНО препоръчвам на българите все още живеещи в Булгария да НЕ се подлъгват с посредници други паразитиращи предприемчиви българи и чужденци установили се в България, които само ще ви ограбват дори и да сте избрали дистанционна работа.

    Работете директно с чужди компании без никакви офисчета в БГ и си спестете побългарената селската мениджърска култура и манталитет.

    Има начини да се работи напълно дистанционно за чужди компании без да е нужно от селски хитреци с капанчета фирмички тип ферми хъбове регнати у Булгария, които препродават труда ви и лъжат както вас така и клиентите си.

    Пример пробутват ви 1000-2000 лева БРУТО на крайният клиент за който работите се отчитат, че уж ви плащат по 3000 евра да точно евра не лева само сметнете каква разлика обират или каква мазнинка получават както казва Бойко за “мазнинката”.

    Споделям личен опит – работете без фирми от България за дистанционна работа или направо напуснете България има държави, които плащат добри заплати и си заслужава там да се осигуравате социално и пенсионно.

  2. в БГто

    Най-големия проблем в БГто е както Фофу пише : български меринджей компексар тип “микро-мениджър”, който иска да ти диша във врата през целия ден и винаги “равнис-мирно, да, шефе,***

  3. Фофу

    Ам’то убаво, аз бих искал да съм от къщи, ама при толкоз меринджей комплаксар дето искат ама лично да им рапортуваш и да си поза мирно или на ушенце …

Коментар