InitDisk – форматира проблемни USB флашки

USB флашките често изглеждат повредени, но има инструменти за успешното им форматиране
(снимка: CC0 Public Domain)

Форматирането на USB устройство може да се извърши лесно в Windows, но въпреки това има специални приложения, които поправят възникнали проблеми и правят USB флашката напълно функционална, дори ако се смята, че е повредена.

Такъв инструмент е InitDisk – лесно за използване приложение, което извлича информация за свързаните към компютъра USB устройства и ви позволява да направите нов FAT формат на флашката.

InitDisk се нуждае от административни привилегии, за да работи, и ако не сте го стартирали с такива права, ще видите съобщение на екрана. Приложението не изисква инсталация, което го прави доста удобно за използване на различни компютри.

Този инструмент не предлага графичен потребителски интерфейс (GUI). Всъщност InitDisk работи в прозорец, подобен на конзола, който съдържа всички инструкции, от които се нуждаете, за да изпълните задачата.

Веднъж стартиран, InitDisk ви подканва да свържете целевото USB устройство, което искате да изтриете и преформатирате. Ако USB флашката вече е свързана към компютъра, трябва да я извадите и да изчакате Windows да потвърди премахването ѝ, след което да я свържете отново.

InitDisk показва списък с характеристики на свързаното устройство. Това ще ви помогне да се уверите, че устройството, което предстои да форматирате, е правилното, за да избегнете случайна загуба на данни. Можете да видите размера на устройството (поддържат се максимум 2,2 TB), доставчика, номера на ревизия, подробности, свързани с обема и т.н.

Ако устройството е правилното, тогава с команда „NUKE” ще започне процесът на форматиране. За да осигури максимална съвместимост, приложението използва MBR и (12/16/32) дял. Препоръчително е да създадете резервно копие на съдържанието, преди да форматирате.

В заключение, InitDisk е опростен инструмент за форматиране на USB диск, който ви позволява да изтриете всички данни и да се уверите, че устройството е в първоначалното си състояние. Докато стандартен графичен интерфейс вероятно ще направи тази програма по-привлекателна, ясните инструкции в прозореца на конзолата компенсират липсата на GUI.

Даунлоуд: InitDisk

Коментари по темата: „InitDisk – форматира проблемни USB флашки”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Благодаря много . Работи идеално

  2. Анонимен

    Веднага разяснявам. Има защита от изтриване. На старата ми флашка имах бутонче в страни, с което можеше да я правя write protected.

  3. любопитен

    Имам една USB флашка, което нито мога да форматирам, нито да запиша или изтрия нещо в него. Пробвал съм какво ли не, но без никакъв резултат. Иначе, като защита на иформацията е страхотна, но бих искал да узная, как става или на какво се дължи това.
    Ще има ли някой да ми изясни?

Коментар