Google пусна за всички AI чатбота Bard

Чатботът с изкуствен интелект на Google ще става все по-усъвършенстван
(снимка: Google)

Google обяви дългоочакваното мащабно пускане на своя чатбот с изкуствен интелект Bard. От днес той е достъпен в 180 държави за всички потребители – няма повече списъци с чакащи и ограничения. Bard обаче все е още на тестов етап, уточниха от компанията.

Досега чатботът беше достъпен само на английски, но вече поддържа японски и корейски език. В близко бъдеще Google планира да добави поддръжка на още 40 езика. Bard не само ще разбира въпроси на различни езици, но и ще отговаря на тях.

Освен това Bard знае 20 езика за програмиране. Той също така е способен да обясни значението на определен ред от код и да открие грешки в кода, да ги обясни и коригира.

„Както казахме от самото начало, големите езикови модели все още са зараждаща се технология с известни ограничения. Ето защо, докато продължаваме да ги разширяваме, ние ще поддържаме високи стандарти за качество и местни нюанси, както и ще наблюдаваме спазването на нашите принципи за AI”, каза Google в прессъобщение.

Компанията обяви, че Bard скоро ще получи нови функции. Чатботът ще стане по-описателен в отговорите си. Можете да го попитате например „Кои са атракциите, които трябва да видите в Ню Орлиънс?” и освен текст той ще предостави изображения.

Нещо повече, потребителите могат да включат снимки в заявките към Bard и чатботът ще ги редактира. За да приложи тази функция, Google добави Lens директно към Bard. Например, можете да качите снимка на вашите кучета и да помолите чатбота да „напише забавен надпис”. Използвайки Google Lens, той ще анализира снимката, ще идентифицира породата куче и ще измисли някои креативни надписи.

Google обяви и редица други нововъведения за Bard. От следващата седмица цитирането на източници ще стане по-точно. Ако Bard предостави блок от код или цитира друго съдържание, можете просто да щракнете върху резюмето и той ще подчертае заимстваните части от отговора и ще предостави връзка към източника.

Bard ще има тъмна тема – това е друга функция, която разработчиците поискаха и която според Google ще помогне да се направи взаимодействието с чатбота много по-удобно за очите на потребителите.

Не на последно място, Bard ще предложи бутон „Експортиране”: според Google, разработчиците харесват функцията за експортиране в Colab, така че чатботът скоро ще се сдобие с възможност за експортиране и изпълнение на код с помощта на Replit, като се започне с езика Python.

И тъй като хората често молят Bard да им помогне да напишат имейли и документи, Google пуска още две функции за експортиране, за да улесни пренасянето на отговорите на чатбота направо в Gmail и Документи. Например, можете да помолите Bard да напише имейл покана за парти, като накратко опише изискванията за дрескод или предложения какво да донесете. Имейлът, написан от AI, ще завърши в Чернови в Gmail, където можете да направите окончателни редакции, преди да го изпратите.

В бъдеще Google ще добавя нови функции на Bard от приложения и услуги, включително Документи, Диск, Gmail, Карти и др. В същото време разработчиците отбелязват, че потребителите ще могат да контролират настройките си за поверителност, като решат как да използват тези инструменти и разширения.

Bard ще може да се свързва с всякакви услуги от интернет, като използва разширения от външни партньори. През следващите месеци чатботът ще интегрира Adobe Firefly, семейство от генеративни AI модели, които ще позволят бързо и лесно превръщане на креативни идеи в изображения с последващо редактиране от потребителите или добавяне към проекти в Adobe Express. Тоест, може да помолите Bard да нарисува всичко и с помощта на AI от Adobe той бързо ще го направи.

Коментари по темата: „Google пусна за всички AI чатбота Bard”

добавете коментар...

  1. Бардът

    Дебили, поне проверявайте преди да публикувате.

  2. Писател

    Недостъпен е за всички държави в европейския съюз,в китай,канада и други още държави. Може да пробвате през VPN.

  3. bard

    Копи пейст аматьори

  4. wrong territory

    списвачът на жалката статийка дали пък не беше добре да пробва да ползва бота, преди да твърди че е достъпен за ‘всички’?

  5. Българин

    Не работи още …

  6. Гошо

    Нищо не е пуснал излиза: Bard isn’t currently supported in your country. Stay tuned!

Коментар