Японски промишлен робот ще помага в железниците

Човекоподобният робот ще направи жп операциите по-бързи и безопасни
(снимка: MyNavi)

Японската компания JR West разработи необичайно железопътно оборудване – то представлява железопътна платформа с интегриран робот. Фирмата очаква да подобри производителността и безопасността чрез универсално решение за железопътни операции.

Иновативният робот е в състояние да изпълнява всякакви задачи, когато работи с оборудване, инсталирано на голяма надморска височина, и механизира работата, която преди това е извършвана с пряко участие на хора в съоръжението.

Операторите на платформата могат да извършват многофункционални интерактивни дейности чрез синхронизиране на действията си с робота. Управляващият оператор ще получава обратна връзка, например за теглото на обектите, с които трябва да взаимодейства.

Разработчиците твърдят, че боравене с робота е доста лесно. Обучените оператори ще могат да взаимодействат с лекота с обекти, независимо от тяхната форма, при работа в различни ситуации.

В резултат на иновацията се очаква увеличаване на производителността в жп операциите. Използването на трансформираща се машина, подобна на робот, ще позволи намаляване с 30% на работниците за конкретни задачи, както и избягване на злополуки, включително електрически удари.

Тестването на прототип на робота ще започне този месец, а началото на продажбите и практическата му употреба са планирани за лятото на 2024 г.

Коментар