Проучване отреди на Windows 11 място след Windows XP

Windows 11 все още не е достигнала желаните нива на разпространение
(снимка: CC0 Public Domain)

Внедряването на Windows 11 върви по-бавно, отколкото би искала Microsoft. Това се потвърждава от данни от различни източници, включително проучване на Lansweeper, което установи, че Windows 11 в момента отстъпва по популярност дори на 20-годишната Windows XP в корпоративния сегмент.

Към 4 април приблизително 80% от всички Windows компютри, използвани в бизнеса, са работили с версия Windows 10, сочат резултатите от проучването, на които се позовава PC World. Версия Windows 8 заема 2% дял, докато Windows 7 има 5%, а различни версии на Windows Server се използват на 7% от компютрите.

В същото време делът на Windows 11 е само 1,44% от общия брой компютри с Windows и отстъпва на Windows XP, която държи дял от 1,71%. В действителност обаче ситуацията може да изглежда различно, тъй като проучването на Lansweeper се фокусира върху корпоративните устройства, което изкривява изчисленията.

Освен това коректността на методологията на Lansweeper за определяне на скоростта на разпространение на Windows 11 в различни сегменти е под въпрос, поради акцента върху устройства с Windows Server, които най-често не могат да се считат за „индивидуален потребител”. В доклада се казва, че в потребителския сегмент делът на Windows 11 е около 2,25%, а в корпоративния – 1,1%.

Изследванията на други компании изглеждат по-оптимистични за Windows 11. Например, априлските данни на Statcouner с много по-широко покритие на устройствата показват, че делът на Windows 11 сред всички машини с Windows достига 8,57%. Въпреки че това все още е по-малко от Windows 7, версия Windows XP остава далече назад с 0,45%.

Мартенско изследване на Steam сочи, че 16,8% от потребителите на платформата са преминали към Windows 11, което е вторият най-популярен индикатор и надхвърля комбинирания резултат на macOS и Linux. В същото време делът на Windows XP сред потребителите на Steam е толкова малък, че дори не е включен в отчета.

Разбира се, Microsoft трябва да свърши много работа, за да убеди потребителите по целия свят да преминат към Windows 11. Ситуацията обаче очевидно не е толкова лоша, колкото отчита Lansweeper, и Windows 11 все пак успешно се конкурира с Windows XP.

Коментари по темата: „Проучване отреди на Windows 11 място след Windows XP”

добавете коментар...

  1. :)

    Изненадващи данни? Колко да са изненадващи след като фирмите трябва да извадят една камара пари за да сменят нещо което вече смениха преди 5-6 години?

  2. fg

    бахти шитнята

Коментар