Съдебни хватки около търга за е-правителство

При един и същи казус два състава на Софийския градски съд постановяват коренно противоположни определения. За това алармира вчера сайтът на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДДАР).
Четирима от кандидатите, закупили документация за търга за е-правителство, но не подали оферти, са внесли молба за спиране на решението за откриване на процедурата. На първа инстанция – Софийски районен съд, молбите и на четиримата са отхвърлени.
Двама от кандидатите са подали частни жалби до втора инстанция – Софийски градски съд, отново със същото искане. Двата състава на Софийския градски съд постановяват коренно противоположни определения по един и същи казус, посочват от МДААР.
По молбата на „Аксиор" ООД Софийският градски съд постановява определение за издаване на обезпечителна заповед за спиране на решението за откриване на процедурата. Тази обезпечителна заповед няма как да бъде изпълнена, тъй като процедурата вече е приключила, твърдят от МДДАР.
Друг състав на Софийския градски съд отхвърля жалбата на БАИТ по същия повод с мотиви, че обезпечителната нужда за спиране на процедурата на молителя (БАИТ) е несъизмерима с обществената нужда на всички трети лица – потребителите на електронната система, за които е обществената поръчка. Ето защо съдът намира, че исканата обезпечителна мярка не е съответна на обезпечителната нужда и отхвърля молбата на БАИТ, коментира МДААР.
Поръчките по електронното правителство продължават да се изпълняват, категорични са от министерството, управлявано от Николай Василев.

Коментар