Фитнес машина за дебели геймъри

Американската компания Gymkids предлага степ-машина, която позволява на децата едновременно да тренират и да играят на компютъра. Тя се нарича Step2Play и се свързва директно към конзолата за компютърни игри на детето.

Контролерът на играта ще работи само, ако детето поддържа една постоянна, предварително зададена скорост на ходене. Поради това, че системата управлява само контролера на играта, а не самата игра, тя може да се използва с всяка игра за Playstation. Когато контролерът е неактивен, играта спира.

Уредът за фитнес е предназначен за деца под 12 години и настройките му се извършват от родителите. Той се ползва от подкрепата на лекарски и обществени организации, разтревожени от обездвижването и затлъстяването на децата.

Физическата неактивност е една от основните причини за затлъстяването в национален мащаб, по мнението на д-р Колин Уйен, председател на националния форум по този проблем. Медицинският директор на организацията “Грижа за теглото” д-р Ян Кемпбъл смята, че уредът може би ще е полезен, но е едно “ужасно обвинение към обществото”, казва той пред BBC.

Въпреки че Step2Play не е алтернатива на спорта и игрите на открито, тя комбинира едно занимание, което досега се извършваше в седнало положение, с някакъв вид движение и активност на тялото. В най-лошия случай, това дава една идея на родителите как да ограничат вредното влияние на компютъра за техните деца.

Коментар