Лаптоп зарежда Windows за 11 секунди

Разработчикът на BIOS софтуер Phoenix демонстрира напълно стартиране на лаптоп с Windows 7 за 11 секунди. Постижението е резултат от подобрен BIOS интерфейс, съобщи laptopmag.com.

Програмата BIOS (базова система за вход-изход) се зарежда първа при включване на компютъра от специален чип. Тя проверява състоянието на всички компоненти и задава параметрите за работа. Едва след това започва зареждането на самата операционна система.

При изпълнение на BIOS, системата извършва няколко милиарда операции. Phoenix е успяла да съкрати броят им и да оптимизира кода на BIOS за мобилна платформа Intel CULV. За целта е използван интерфейсът UEFI (Unified Extensible Firmware Interface).

Зареждането и изпълнението на BIOS е сведено до секунди. Освен това зареждането на операционната система Windows 7 също е намалено значително, благодарение на оптимизация от Microsoft.

На лаптоп Lenovo ThinkPad T400s, конфигуриран със SSD диск, цялата процедура по изпълнение на BIOS и зареждане на операционната система е отнела 11 секунди. При аналогични конфигурации процесът продължава не по-малко от 45 секунди.

Коментар