Ще намаляват звука на MP3 плейърите

Европeйската комисия може да задължи производителите на музикални плейъри да намалят максималния звук на устройствата. В Брюксел са обезпокоени от негативното влияние на цифровите джаджи върху здравето на хората.

Тази седмица се очаква да бъдат обявени резултатите от преговорите между комисаря по защита на правата на потребителите Меглена Кунева и производителите на MP3 плейъри и музикални телефони.

Според доклад на Научния комитет на ЕС от октомври 2008 година, около 10% от меломаните рискуват да загубят слуха си, ако слушат силна музика всеки ден в продължение на пет години.

Експертите смятат, че максималното ниво на звука трябва да бъде намалено от 100 на 80 децибела във всички нови плейъри и музикални телефони.

Обикновен разговор се провежда на ниво около 60 децибела. При слушане на рок концерт обаче децибелите достигат 115.

Меглена Кунева нееднократно е изказвала загриженост за необратимото намаляване на слуха у младежите, поради прекомерното слушане на музика с високи нива на звука.

по темата: „Ще намаляват звука на MP3 плейърите”

добавете коментар...

  1. Георги

    И да обмислят забраната на тежкия метал, ламарините, твърдия рок и други крещящи групи. Само такава музика се слуша силно. Колкото по силно – толкоз е по-хубава (според слушащите я).
    Бе най-добре да се мине на арии и сомфонична музика.

Коментар