Как да удължим живота на лаптопа – няколко съвета

Лаптопът може да ни служи вярно за по-дълго време, ако се грижим за него
(снимка: CC0 Public Domain)

За много потребители покупката на нов мобилен компютър на всеки три години е скъпо удоволствие. Добрата новина е, че има прости и ефективни начини за удължаване на живота на лаптопа.

Както и колата, лаптопът се нуждае от постоянна поддръжка, от която пряко зависи неговия експлоатационен живот. Но ще се отнася до компютрите, няма точно правило как да удължим живота им. От една страна, компютрите се различават от технологична гледна точка, а от друга – хората са склонни да ги използват по напълно различни начини.

Въпреки това, има три важни фактора, които определят колко дълго ще издържи вашият лаптоп: хардуер на устройството; за какво го използвате; как го поддържате. Ето няколко универсални съвета за удължаване на живота на лаптопа:

Редовно почиствайте компонентите

Компонентите на преносимия компютър може да станат горещи, докато използвате устройството. Постоянното разширяване и свиване на метала води до износване. В крайна сметка, след продължителна употреба, някои части могат да се повредят. Това е напълно нормално нещо за техниката.

Можете обаче да забавите износването, като редовно почиствате лаптопа си със сгъстен въздух, продухвайки клавиатурата и вентилационните отвори. Но имайте предвид, че при този метод някои отломки може да попаднат още по-дълбоко в лаптопа, така че е най-добре да разглобите устройството и да го почистите старателно отвътре.

Не яжте и не пийте близо до лаптопа

Разлетите напитки и хранителните трохи са вредни за лаптопа. Трябва да сте наясно, че всички ключови компоненти се намират под клавиатурата, така че ако в нея попаднат частици храна или вода, могат да станат неизползваеми. Не забравяйте да се отделите от работното място за обяд или кафе пауза, ако искате да запазите компютъра си здрав.

Изчиствайте редовно паметта на лаптопа

Въпреки че изтриването на нежелани приложения и файлове не води задължително до увеличаване на живота на лаптопа, тази мярка може да го накара да работи по-бързо. С регулярното „прочистване” на паметта от излишните файлове, производителността на лаптопа може да се подобри и съответно количеството топлина, генерирано от процесора, да бъде намалено.

Зареждайте и разреждайте правилно лаптопа си

Смята се, че батерията на лаптопа издържа средно около 300-500 зареждания, но броят на циклите може да варира. Животът на батерията зависи много от това как използвате лаптопа и, разбира се, от възрастта на самата батерия. Тя вероятно ще издържи по-дълго, ако следвате тези съвети:

  • не оставяйте лаптопа си включен в електрическата мрежа през цялото време;
  • намалете яркостта на екрана;
  • дръжте минимален брой отворени раздели (табове) в браузъра си;
  • не оставяйте твърде много програми отворени едновременно;
  • използвайте слушалки вместо високоговорителите на лаптопа;
  • използвайте охлаждаща подложка.

Придържането към изброените прости правила за поддръжка на лаптопа несъмнено ще удължи неговия експлоатационен срок. Все пак не очаквайте чудеса, но 1-2 години по-дълъг живот на лаптопа са добре дошли за всеки по-скромен бюджет.

Коментари по темата: „Как да удължим живота на лаптопа – няколко съвета”

добавете коментар...

  1. простото

    не се иска много, ама кой да чете

  2. Colombino

    Доста малоумна статия. Няма значение коя яка мацка я е превела, такива глупости не трябва да публикувате.

  3. Съжалявам

    Но това просто не е сериозно

Коментар