Viber подсилва сигурността с двустепенна верификация

Комуникациите през Viber стават по-сигурни с въвеждане на двустепенна верификация
(снимка: Rakuten Viber)

Платформата за разговори и съобщения Viber обяви нова функция за подсилване на сигурността – двустепенна верификация. С това допълнително ниво на защита потребителите могат да удостоверяват акаунтите си с използване на пин код и имейл.

Новата функционалност ще бъде въведена поетапно в България и други страни в Европа през май, преди да бъде лансирана глобално, съобщиха от разработчика на платформата Rakuten Viber.

Изпращането на съобщения във Viber е криптирано от край до край, като така се елиминира достъпът до данните на потребителите от трети страни. Опцията за изчезващи съобщения позволява по-голям контрол върху това кой може да види съобщенията. Новата функция за двустепенна верификация ще осигури още по-високо ниво на поверителност в комуникацията.

Потребителите, които искат да използват двустепенната верификация, трябва да създадат 6-цифрен пин код и да потвърдят имейла си. За да могат да влязат в своите акаунти в мобилната или десктоп версия на Viber, те ще трябва да въведат своя индивидуален пин код и да верифицират акаунтите си. В случай на забравен пин код, регистрираният имейл ще послужи за възстановяване на достъпа.

В допълнение, наличието на пин код ще премахне възможността да се деактивира Viber акаунт от компютър. Всеки, който се опита да деактивира даден акаунт чрез десктоп, ще има нужда от предварително зададения пин код.

Двустепенната верификация защитава потребителите от хакери, които биха откраднали техните акаунти, за да изпращат спам или да получат достъп до личната им информация. По-големият брой верифицирани акаунти не само ще ​ намали спам съобщенията в платформата, но и ще създаде по-ефикасно и стабилно приложение за общуване.

Освен това Viber работи и за интегриране на биометрично удостоверяване в бъдеще, разкриха от компанията.

Коментар