Pixel 6a – пет очаквания този смартфон да е успешен

Pixel 6 скоро ще има по-достъпна версия, която ще запази ключовите му предимства
(снимка: Google)

Изминаха шест месеца от пускането на флагманския смартфон Pixel 6 и сега е време да излезе неговата a-версия в средния клас. Вече се знае доста за предстоящия модел, благодарение на изтеклите информации за компоненти, функции и дори снимки на смартфона.

Официалното представяне на Pixel 6a може да стане още на конференцията за разработчици Google I/O следващия месец. Според експертните оценки, този смартфон има поне 6 характеристики, които оправдават покупката му.

Тензорен процесор на Google

Говори се, че следващият Pixel ще има същия чипсет като съществуващата серия Pixel 6. Това означава задължително наличие на тензорен процесор Google Tensor CPU. Първият собствен чипсет на Google може да не е най-бързият на пазара, но осигурява водеща производителност на Pixel 6, която би била още по-впечатляваща на устройство с по-ниска цена.

Pixel 6 имаше своите проблеми и грешки, които можеше и трябваше да бъдат отстранени. Новият смартфон със сигурност ще дойде без известните недостатъци и затова е очакван с оптимизъм от феновете на бранда.

Смартфон с добра камера

Същите източници, които ни карат да вярваме, че предстоящият Pixel 6a на Google ще се захранва от Tensor процесор, казват, че новият смартфон от среден клас ще има същия хардуер на камерата като Pixel 5a. Тази опция изглежда по-малко реалистична, така че Pixel 6a може да предложи камера с нови сензори.

Камерата на 6a определено трябва да бъде близо до това, което ни предлага Pixel 6
(снимка: Google)

Pixel 5a, подобно на Pixel 5 преди него, използва сензор Sony IMX363 в основната си камера. Всъщност до серията Pixel 6 всеки телефон Pixel от трето поколение използва един и същ сензор на Sony. Google успя да изтръгне от IMX363 всичко, което можеше, но сега е време за промяна. Камерата определено трябва да бъде актуализирана и близо до това, което ни предлага Pixel 6.

Много години актуализации на Android

По-рано телефоните Pixel получаваха повече актуализации, отколкото Android устройствата на всеки друг производител. Но наскоро Samsung обеща четири години актуализации на ОС и пет години корекции на сигурността за избрани модели Galaxy. Това е по-добре в сравнение с трите години актуализации на Android за Pixel 6 и 6 Pro, дори при пет години актуализации на сигурността.

Всички искат Pixel 6a да излезе поне със същия ангажимент за актуализации като Pixel 6 – три години за Android и пет години за сигурността. Дори има очаквания за 4 години актуализации на Pixel 6a, плюс още една година за Pixel 6 и 6 Pro. Едно е ясно със сигурност – определено няма вариант a-моделът да се актуализира по-дълго от базовия.

Телефон с безжично зареждане

Безжичното зареждане е едно от онези хубави неща, които винаги са липсвали на телефоните от серия а на Google. Като се има предвид, че миналогодишният Pixel 5a беше първият Pixel a, който се предлага с номинална водо- и прахоустойчивост, остава надеждата, че моделът 6a също ще бъде първи – по отношение на безжичното зареждане. Това ще привлече купувачи и ще стимулира развитието на линията. Особено ако поддържа второто поколение Pixel Stand.

Висока честота на опресняване на екрана?

Би било чудесно 6a да предложи както безжично зареждане, така и по-бърз дисплей, но това изглежда нереалистично. Ако трябва да избираме между двете, бързият дисплей изглежда е предпочитаната опция.

Днес не е необичайно да видим дори бюджетни телефони като Samsung Galaxy A13 за 250 долара с 90Hz панели. В този конкретен модел самият екран не е страхотен, но Pixel 6a с 60Hz дисплей ще изглежда остарял, дори и да струва колкото миналогодишния Pixel 5a – $450.

В момента Pixel 5a е невероятно труден за получаване за повечето хора в света – наличен е само в САЩ и Япония. Докато Pixel 6 и 6 Pro се предлагат на много повече места. По-широката наличност на Pixel 6a би била печеливша за всички.

Коментар