Евровизия готви първата NFT песен в своята история

Швейцарският изпълнител Мариус Беър предложи своята песен като NFT
(снимка: Marius Bear / Twitter)

Евровизия 2022 се превърна в първото издание в историята на музикалното състезание, в което изпълнител пуска песента си като NFT (Non-Fungible-Token), стана ясно през седмицата.

Швейцарският представител Мариус Беър, който ще изпълни песента си „Boys Do Cry” в Торино между 10 и 14 май, ще е звездата при това нововъведение. Феновете на изпълнителя и песента ще могат да закупят изпълнението като незаменим токен.

Новината съобщи компанията Soundpickr, платформа за анализ на музикални данни, търговия с музикални произведения и NFT. Фирмата е създадена в края на 2020 г. с фокус върху музикалната индустрия. Оттогава много творци са видели в NFT технологията очаквания трамплин, за да се представят и стигнат до по-широка аудитория със своето изкуство.

„Издаването на „Boys Do Cry” NFT бележи началото на нова ера в музикалната индустрия и за първи път песен на Евровизия ще бъде пусната в блокчейн по същото време”, коментираха от Soundpickr.

Очаква се интерес към специалното изпълнение да проявят поне две групи потребители – хора с опит в крипто-технологиите и такива с интерес към музикалното изкуство. Закупувайки „Boys Do Cry” NFT, те ще могат да подкрепят изпълнителя и да дадат рамо на неговото бъдещо творчество.

„Soundpickr силно вярва в бъдещето на децентрализираната музикална индустрия, където по-малко известни изпълнители могат да получат нов шанс да се изявят”, посочи Алекс Лопес, главен изпълнителен директор на Soundpickr.

„Технологията на блокчейн и издаването на песни под формата на NFT представлява нова възможност за независимите творци с огромен талант, които обаче нямат очакваните възможности за инвестиции”, допълни той.

Коментар