Оправдаха Мъск по дело за съмнителна сделка със SolarCity

Съдебно решение оневини Илон Мъск по сделката на Tesla и SolarCity
(снимка: CC0 Public Domain)

Като земетръсна зона е всичко около милиардера Илон Мъск и неговите фирми през последните няколко седмици. Най-новото събитие е съдебно решение от вчера, според което бизнесменът не е злоупотребил, когато е насочил производителя на електрически превозни средства Telsa да придобие производителя на соларни системи SolarCity през 2016 г.

Покупката струваше 2,6 млрд. долара на Tesla. По това време Мъск беше председател и най-голям акционер в SolarCity. Делото започна, защото акционерите на Tesla обвиниха Мъск, че е принудил борда на Tesla да купи SolarCity – затруднен и едва оцеляващ производител на слънчеви панели, за да спаси инвестицията си. Съответно акционерите потърсиха 13 милиарда долара обезщетение.

Решението на съда идва в момент, когато Мъск използва огромното си състояние, за да придобие социалната мрежа Twitter. В понеделник бордът ѝ прие предложението за поглъщане на стойност 44 млрд, долара. Малко преди това пък излезе решение на друг съд, което отхвърли предложението на Мъск за прекратяване на надзора върху неговите публикации за Tesla.

„Преобладаващите доказателствата разкриват, че Tesla е платила справедлива цена — SolarCity е струвала най-малко това, което Tesla е платила за фирмата, а придобиването, от друга страна, е много полезно за Tesla”, се казва в становището на съдия Джоузеф Слайтс от Съда на Делауеър, на което се позовава Ройтерс.

Решението може да бъде обжалвано. Адвокат на акционерите каза, че обмисля потенциалните следващи стъпки. „Става дума за лоялност. Решението на съда признава, че Илон Мъск е подходил противоречиво и е имало пропуски в процеса”, коментира юристът Рандъл Барън.

От своя страна, съдия Слайтс заяви, че Мъск действително е бил „по-замесен, отколкото би трябвало”, но справедливата цена за SolarCity в крайна сметка е надделяла над твърденията, че сделката е облагодетелствала Мъск.

Решението бе взето сега, след 10-дневен процес през юли м.г., който включваше почти два пълни дни свидетелски показания от страна на Мъск. Слайтс каза още, че Мъск няколко пъти е участвал в обсъжданията на борда относно сделката, но той също така отбеляза няколко случая, когато бордът се е противопоставил на Мъск и е отказал да последва желанията му.

Коментар