Илон Мъск договори Twitter за 44 милиарда долара

Илон Мъск реализира бърза операция по придобиване на социалната мрежа Twitter
(снимка: Elon Musk / Twitter)

Twitter ще бъде изцяло изкупена от милиардера Илон Мъск за около 44 милиарда долара, след което ще престане да бъде акционерно дружество, а частна компания, съобщиха официално от социалната мрежа. Търговията с акции на дружеството на борсата е преустановена.

Съгласно условията на сделката, акционерите в Twitter ще получат по $54,20 за всяка притежавана от тях обикновена акция към момента на приключване на сделката. Това е колкото първоначално предлагаше Мъск за всяка акция на Twitter и с 38% повече от борсовата стойност на ценните книжа на компанията към 1 април 2022 г. Още на 2 април Мъск обяви, че е купил 9% дял в Twitter, което доведе до рязко покачване на акциите ѝ.

„Съветът на директорите на Twitter извърши внимателна и изчерпателна оценка на предложението на Илон, като се съсредоточи върху разходите, намеренията [на Мъск] и финансирането. Предложената транзакция ще генерира значителни парични печалби и ние вярваме, че това е най-добрият път напред за акционерите на Twitter”, коментира Брет Тейлър, независим председател на борда на директорите на компанията.

„Twitter има цел и реална възможност да влияе на целия свят. Гордеем се с нашите екипи и сме вдъхновени от работата, която е по-важна от всякога”, допълни Параг Агравал, главен изпълнителен директор на Twitter.

Самият Илон Мъск коментира новата си придобивка по следния начин: „Свободата на словото е в основата на функциониращата демокрация, а Twitter е дигитален градски площад, където се обсъждат въпроси, жизненоважни за бъдещето на човечеството. Също така искам да направя Twitter по-добър от всякога, като подобря продукта с нови функции, като направя алгоритми с отворен код за увеличаване на доверието, побеждаване на спам ботовете и удостоверяване на автентичността на всички хора. Twitter има голям потенциал – с нетърпение очаквам да работя с компанията и потребителската общност, за да го разгърнем”.

В акаунта си в Twitter Мъск добави: „Надявам се дори най-лошите ми критици да останат в Twitter, защото това е свободата на словото”.

Сделката, която беше единодушно одобрена от борда на директорите на Twitter, се очаква да приключи през 2022 г. Тя подлежи на одобрение от акционерите на Twitter и от регулаторите. Трябва да бъдат изпълнени и други стандартни условия за финализирането ѝ.

Мъск намери финансиране за покупката Twitter дори със запас – в размер на $46,5 млрд., като пое дълг от $25,5 млрд. Други $21 млрд. са обезпечени от акции, собственост на Мъск. Няма специални финансови условия за приключване на сделката.

Коментари по темата: „Илон Мъск договори Twitter за 44 милиарда долара”

добавете коментар...

  1. :o)

    ако някой си мисли че илонка купува туитър за да защити “Свободата на словото”
    е толкова голям глупак, колкото мъск иска. Всичко е бизнес и е преценено до долар 🙂

Коментар