Илон Мъск изглежда иска да контролира Twitter

Със солидна инвестиция Илон Мъск може да повлияе на политиката на Twitter
(снимка: Elon Musk / Twitter)

Американският предприемач Илон Мъск закупи огромен дял в компанията-създател на социалната мрежа Twitter. С това шефът на Tesla и SpaceX стана най-големият външен акционер във фирмата.

Неотдавна Илон Мъск разкритикува Twitter за неспособността ѝ да отстоява принципа на свободата на словото. Същевременно той даде знак, че обмисля да се заеме с бизнес в сферата на социалните мрежи.

Мъск вече притежава 73 486 938 акции в Twitter, което представлява дял от 9,2% в компанията, според документите, подадени в Комисията по ценни книжа и борси. Делът му е на стойност 2,89 милиарда долара, според цената при затваряне на борсовата дейност в петък.

Преди две седмици Мъск дори проведе анкета в Twitter по въпроса дали социалната мрежа следва да се придържа към принципите на свободата на словото.

„Като се има предвид, че Twitter служи като де факто обществен „градски площад”, неспазването на принципите на свободата на словото фундаментално подкопава демокрацията”, написа Мъск. „Какво трябва да се направи?”

Мнозинството анкетирани подкрепиха виждането на милиардера, че свободата на словото е ограничена. Сега технологичният свят се надпреварва да гадае какво ще последва и как ще се отрази присъствието на Мъск сред собствениците на Twitter.

„Мъск може да се опита да заеме по-агресивна позиция тук в Twitter”, казва анализаторът на Wedbush Дан Айвс пред CNBC. „Това може да доведе до някакъв вид изкупуване”, смята той.

Мнозина са на мнение, че има пряка връзка между критиките на Мъск, обещанието му да си направи социална мрежа и решението да придобие част от любимата си социална платформа. Twitter отказа коментар на сделката.

Като потребител на Twitter Мъск има повече от 80 милиона последователи. Смелите му изказвания в мрежата неведнъж са го вкарвали в проблеми през последните няколко години.

Коментари по темата: „Илон Мъск изглежда иска да контролира Twitter”

добавете коментар...

  1. :o)

    Не можах да го разбера този американски стил “правене на новини” всеки път
    когато илон мъск пръдне – новина

Коментар