Илон Мъск „сериозно обмисля” да прави социална мрежа

Илон Мъск изглежда е на път да създаде социална мрежа, която е наистина свободна
(снимка: Elon Musk / instagram)

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск сподели, че обмисля „сериозно” изграждането на нова платформа за социални медии. Милиардерът каза това в любимия си Twitter.

Твърдението на Мъск дойде в отговор на въпрос на потребител дали би обмислил създаване на платформа за социални медии, състояща се от алгоритъм с отворен код и такъв, който да дава приоритет на свободата на словото – а също и където пропагандата е минимална.

Мъск, сам по себе си потребител на Twitter, напоследък критикува платформата и нейните политики. Той каза, цитиран от Ройтерс, че компанията подкопава демокрацията, като не се придържа към принципите на свободата на словото.

Разговорът и твърдението на Мъск се появиха ден след като бизнесменът публикува анкета в Twitter, в която запита потребителите дали вярват, че Twitter се придържа към принципа на свободата на словото. В натрупаните резултати се оказа, че над 70% са гласували „не”.

„Последствията от това допитване ще бъдат важни. Моля, гласувайте внимателно”, каза Мъкс в петък.

Ако шефът на Tesla и SpaceX реши да продължи със създаването на нова социална платформа, той ще се присъедини към нарастващото портфолио от технологични компании, които търсят начин да се позиционират като лидери на свободата на словото. Те се надяват да привлекат потребителите, които смятат, че техните възгледи са потиснати в платформи като Twitter, Facebook и YouTube.

Сред новите социални мрежи, които се опитват да предизвикат господството на сегашните лидери, са Truth Social на Доналд Тръмп, конкурентите на Twitter – Gettr и Parler, както и видео-сайтът Rumble. За момента обаче те са далеч от обхвата и популярността на масовите платформи.

Коментар