Nvidia картографира 500 000 км пътища за автономните коли

LiDAR слоят на новата платформа Drive Map на Nvidia
(снимка: Nvidia)

Графичната компания Nvidia ще предостави своя опит в изчисленията на екосистемата на автономните превозни по още един начин: нова платформа ще подобри безопасността на тези автомобили, когато излязат на улицата.

Наречена Drive Map, технологията ще предложи картографиране на 500 000 км пътища по целия свят с точност до сантиметър. Това би трябвало да позволи на самоуправляващите се превозни средства да се ориентират по-лесно.

Обявена на конференцията за разработчици на GTC тази седмица, Drive Map е платформа за картографиране, предназначена да ускори реализацията на автономните превозни средства от ниво 3 и ниво 4. С по-детайлна „осведоменост” за заобикалящата ги среда автономните системи, които управляват тези превозни средства, би трябвало да правят по-интелигентен избор, подобрявайки безопасността както за участниците в движението, така и за пешеходците.

Платформата е базирана на технология от стартиращата компания DeepMap, която беше придобита от Nvidia миналата година. Благодарение на нея, през последните шест години се разработваха изключително подробни карти за автономни превозни средства.

Геодезичната технология ще бъде внедрена в специални превозни средства, предназначени за проучване, и ще работи с отделен краудсорсинг модел за картографиране за пътническите превозни средства. Комбинираните данни за пътищата ще се подават към платформата в облака, за да се изгради възможно най-точна и подробна цифрова карта на пътищата в Северна Америка, Европа и Азия.

Идеята е картата, която се формира, да съдържа различни слоеве – за различните системи от камери, радари и LiDAR. Изкуственият интелект, управляващ превозното средство, може да разчита на слоя на камерата за проследяване на пътната маркировка, светофарите и знаците, на радарния слой при лошо осветление и на LiDAR слоя за много детайлна картина с 5-сантиметрова резолюция.

Според Nvidia, Drive Map ще покрие 500 000 км пътища по целия свят до 2024 г. След това платформата ще се актуализира непрекъснато за използване от индустрията за автономни превозни средства.

Коментар