LiDAR прави автономните коли по-безопасни

Технологията на Volvo Cars и Luminar може да засича обекти на разстояние до 250 метра

Сензорна технология LiDAR за автономни превозни средства ще демонстрират Volvo и стартъпът Luminar на автомобилното изложение Automobility LA 2018 в Лос Анджелис. LiDAR използва импулсни лазерни сигнали, за да засича обекти, и е ключов елемент от създаването на безопасни автономни автомобили.

Иновацията позволява на автономните коли да се управляват безопасно в натоварени трафик ситуации и да възприемат сигнали на дълги разстояния и при по-високи скорости. Технологии като LiDAR могат да помогнат на Volvo Cars да превърне в реалност визията си за автономното пътуване, представена с концепцията 360с по-рано тази година.

Новите възможности за възприемане на сигнали, разработвани съвместно от Luminar и Volvo Cars, позволяват на системата в автомобила да разпознава различни позиции на човешкото тяло в детайли, включително да различи краката от ръцете – нещо, което досега не е било възможно с такъв тип сензори. Технологията ще може да засича обекти на разстояние до 250 м – обхват, много по-голям от всяка друга настояща LiDAR технология.

По-рано тази година Volvo Cars сключи споразумение с Luminar чрез инвестиционния фонд на компанията – Volvo Cars Tech Fund, който финансира технологични стартъпи с голям потенциал. Партньорството на двете компании е фокусирано върху разработката и тестването на сензорните технологии на стартъпа във Volvo автомобили.

През септември Volvo Cars представи концепцията 360с – цялостна визия за бъдеще, в което пътуването е автономно, електрическо, свързано и безопасно. Визията представя четири възможности за употреба на автономното превозно средство – място за спане, мобилен офис, всекидневна и място за забавление.

Всички тези възможности напълно преосмислят начина, по който хората пътуват. 360с представя и предложение за въвеждане на глобален стандарт за безопасно общуване между автономните превозни средства и останалите участници в движението на пътя.

Коментари по темата: „LiDAR прави автономните коли по-безопасни”

добавете коментар...

  1. ,

    Хора, пишете статиите по-ясно и разбрано. Чак към средата на статията се разбира, че става дума за съществени подобрения върху вече съществуваща LiDAR технология.

    Първите няколко абзаца са написани по подвеждащ начин – все едно самата LiDAR технология е чисто нова.

Коментар