AI система ще носи печалба от акции и криптовалути

Изкуственият интелект постепенно превзема борсовата търговия
(снимка: CC0 Public Domain)

Трима бивши служители на известната AI компания DeepMind се опитват да създадат система с изкуствен интелект, която да инвестира интелигентно в акции и криптовалути.

Мартин Шмид, Рудолф Кадлец и Матей Моравчик напуснаха DeepMind, собственост на Alphabet, през януари, за да създадат EquiLibre Technologies. Преди това триото работеше в IBM и през 2017 г. създаде изкуствен разум, наречен DeepStack. Той стана първият AI, способен да побеждава професионални покер-играчи в някои видове игри.

Сега тримата се стремят да приложат някои от тези концепции на финансовите пазари. „Нашата идея е, че вместо да играят покер, алгоритмите ни ще играят алгоритмична търговия”, казва Шмид пред CNBC. „Наред с това гледаме и към криптовалутите”.

Шмид, Кадлец и Моравчик възнамеряват да използват техника, известна като „подсилващо обучение”, за да тренират AI системата да купува и продава акции и по този начин да реализира печалба. Обучителният метод включва трениране на AI за постигане на конкретна цел (било то спечелване на партия шах или забелязване на тумор на мамограма), като му се дава награда всеки път.

Всъщност EquiLibre Technologies не е пионер в тази област, Тя ще се конкурира с други алгоритмични продукти за изкуствен разум, направени с цел купуване и продаване на акции – Candlestick и Yuyostox.

„По-голямата част от търговията там вече е алгоритмична”, споделя Шмид. „Ние просто искаме да направим по-добри алгоритми от тези, които вече са налице”.

В дългосрочен план EquiLibre Technologies се надява или да използва своя AI, за да създаде нов хедж-фонд, или да го продаде на голяма институционална банка или друг инвеститор.

Редица рискови капиталисти вече са подкрепили EquiLibre Technologies. „Моето разбиране е, че винаги има повече пари, отколкото стартиращи фирми”, казва Шмид по този повод. „Рисковите капиталисти се затрудняват да намерят добри стартиращи фирми”.

Но, според Шмид, група специалисти, които са работили в Google или IBM, биха били добър избор за повечето вложители. Според него, екипът на DeepMind има и добра мрежа от технически контакти, които потенциално биха могли да са от полза.

Коментар