Tesla поглъща SolarCity за 2,6 млрд. долара

Производителят на електромобили Tesla Motors придобива компанията за слънчеви панели SolarCity в сделка на стойност $2,6 млрд., става ясно от съвместно изявление на двете страни.

Обединената компания ще създава продукти за дома и бизнеса, които ще подобрят технологиите за добиване, съхраняване и потребление на енергия, вкл. батерии, произведени от Tesla.

Автопроизводителят планира да разработи устройства за стационарно съхранение на енергия PowerWall и Powerpack, докато SolarCity ще пусне ново поколение слънчеви батерии.

Двете компании ще интегрират напълно продуктите си, в резултат на което клиентите ще получат естетично и просто решение за получаване и съхранение на енергия – една инсталация, един договор за обслужване, едно приложение за управление.

SolarCity ще получи достъп до търговската мрежа на Tesla от над 190 магазина, където ще може да продава своите соларни системи. Всеки инвеститор в компанията ще бъде компенсиран с акции на Tesla.

Очаква се сделката да приключи през четвъртото тримесечие на 2016 г., след като бъде одобрена от регулаторните органи и акционерите на двете компании.

Основна фигура и в двете компании е Илон Мъск – той заема поста шеф на борда на директорите на SolarCity и същевременно е главен изпълнителен директор на Tesla Motors. В допълнение, Мъск развива космически бизнес чрез компанията SpaseX.

Коментари по темата: „Tesla поглъща SolarCity за 2,6 млрд. долара”

добавете коментар...

  1. zte

    A колко струва реално ?

Коментар