Резултатите на Nokia: инфлацията оскъпява и 5G мрежите

Изграждането на 5G мрежите става по-скъпо за компаниите, заради недостига на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на телекомуникационно оборудване Nokia отчете финансовите си резултати за тримесечието, които са по-силни от очакваното. Като фактор за това бе посочено търсенето на 5G оборудване. Инфлацията обаче става сериозен проблем и оскъпява мрежовата техника, разбра се от изявлението на фирмата.

Глобалният недостиг на чипове и новите локдауни заради Covid-19 в Китай оказват все по-голям натиск върху веригите за доставки на Nokia. Дефицитът води и до повишаване цените на частите, използвани в продуктите на Nokia.

„Много е ясно, че цените се покачват”, каза главният изпълнителен директор Пека Лундмарк пред Ройтерс. „Има инфлация при частите, има инфлация при полупроводниците, има инфлация почти при всичко. Сега комуникираме с нашите клиенти със стремежа да видим колко от това може да се прехвърли върху клиентските цени”, допълни той.

При изграждане на мрежите компаниите обикновено сключват дългосрочни договори с доставчиците на операторско оборудване, за да си гарантират фиксирани цени. Но при подновяване на договорите компанията ще трябва да отчита текущите цени на компонентите, които използва. „Обикновеният договор може да бъде за три години, което означава, че една трета от нашите договори се подновяват всяка година”, каза Лундмарк.

Откакто пое най-високата позиция в компанията през 2020 г., Лундмарк се фокусира върху намаляването на разходите. Добрите финансови резултати сега са резултат от тази политика. Като част от нея се сочат инвестициите в научно-изследователска работа, довели до нови начини за намаляване на разходите. Инфлационният натиск обаче „изяжда” този успех.

Според данните на Nokia, най-голямо търсене на оборудване за 5G мрежи се наблюдава в Северна и Южна Америка, Европа и части от Азия. От друга страна, държави като Индия – за които се очаква да бъдат голям фактор за търсенето на 5G техника – все още не са започнали пълномащабно внедряване.

Коментар