Microsoft плаща $308 млн., за да продава Linux

308 милиона долара ще плати Microsoft на Novell, за да маркетира и дистрибутира нейния софтуер Suse Linux. Миналата седмица двете компании, които са и конкуренти, сключиха петгодишно споразумение.
Сделката предвижда и отказ от патентните претенции, съобщава cnet. За целта Microsoft ще плати на Novell $108 млн., а от доставчика на Suse Linux към Редмънд ще изтекат $40 млн.
Microsoft очаква партньорството с Novell да й помогне да наложи по-бързо своя софтуер за виртуализация. Това е технология, която позволява на различни операционни системи да работят едновременно на един и същи сървър.
Софтуерният гигант ще плати $240 млн. на Novell за общо 350 хиляди купона (по 70 000 на година), даващи право на клиентите да поддържат Suse Linux Enterprise Server. В допълнение, Microsoft ще похарчи $94 млн. през 5-те години на споразумението за собствени продажби и маркетинг на Suse продукти.
Сделката с Microsoft не нарушава GPL лиценза, по който се управлява ядрото на Linux, твърдят от Novell. Компанията няма да забрани свободното копиране и дистрибуция на кода.

Коментар