Хакери патриоти съживиха стара вражда в интернет

Чилийската полиция арестува четирима компютърни хакери по подозрение, че през последните няколко години като членове на международната хакерска група "Byond" са проникнали в над осем хиляди уеб сайта. Сред тях са правителствените сайтове на Аржентина, Колумбия, Перу, Турция, САЩ и Венецуела. Спецовете са успели да “хакнат” дори страницата на американската космическа агенция НАСА.
Полицията не уточнява дали хакерите са вандализирали уеб страниците или са откраднали информация, тъй като разследването не е приключило. То се води в сътрудничество със САЩ, Израел и няколко южноамерикански държави.
За лидер на чилийските хакери се счита Леонардо Ернандес, на 23г., известен в киберпространството като Nettoxic и издирван от властите на няколко държави. Друг заподозрян е идентифициран като Карлос Амиго, с онлайн псевдоним SSH-2. Останалите двама арестувани са непълнолетни близнаци, поради което не се съобщават истинските им имена, а само псевдонимите им – Codiux и Phnx.
За тяхно дело се счита подмяната на съдържанието на уеб сайта на перуанското министерство на правосъдието в края на миналата година. Тогава те използваха “вражеския” сайт, за да изпишат на него националистически лозунги от рода на “Океанът и Писко са чилийски!”. С това си действие хакерите съживиха отдавнашни спорове между двете съседни държави за собственост на океански територии, улов и марката коняк “Писко”. 
Четиримата “патриоти” бяха арестувани миналата седмица в столицата Сантяго и съседните градове Сан Бернардо и Ракангуа. Прокуратурата ги обвинява в “елекронен саботаж”, за което могат да получат до пет години затвор.

Коментар