Bitcoin падна до минимума от 16 месеца

Новините за срива на криптопарите доведоха до претоварване на горещите телефонни линии, свързани с превенция на самоубийства (снимка: CC0 Public Domain)

Най-голямата криптовалута в света Bitcoin поевтиня с около 12 процента до едва 27 194,41 долара, най-ниската стойност от януари 2021 г. насам. Това се случи на фона на масивна разпродажба на цифрови активи.

„През последните 24 часа Bitcoin се търгува при най-ниската си стойност от 28 000 щатски долара, което е най-слабото ниво за последните две години,“ коментира Едул Пател, главен изпълнителен директор и съосновател на Mudrex.

Според него, налице е „нарастващ натиск за продажба“ и Bitcoin вероятно може да спадне дори под текущото ниво. „Заедно с няколко макроикономически фактора, падането на стейбълкойна UST също повлия до голяма степен на крипто-пазара“, каза Пател.

Втората по големина криптовалута в света по пазарна капитализация, Ethereum, също поевтиня – падна с 23% до 1841,12 долара. Повечето други виртуални пари също поевтиняха с по 29-39 процента. Измежду водещите имена са Dogecoin, която се понижи с 35 процента, и Shiba Inu, която падна с 38 процента.

Като спусък за масовото поевтиняване на виртуалните монети се сочи колапсът на „стабилната валута“ TerraUSD. Според пазарните наблюдатели, в момента сме свидетели на безпрецедентен срив на пазара на криптопари. Други обаче настояват, че сривът е бил очакван и случилото се не е изненада.

Независимо от коментарите на анализаторите, последиците от срива изглежда ще са доста тежки. Сривът е отвял спестяванията на хиляди хора, съобщават щатски медии, като посочват, че има хора, вложили в криптовалути почти всичките си налични пари. Някои издания съобщават, че горещите телефонни линии за превенция на самоубийства са претрупани с обаждания в момента.

Коментари по темата: „Bitcoin падна до минимума от 16 месеца”

добавете коментар...

  1. xyz

    Чак па отчаяни ;D Супер кеф ми е, че балъците ще си продадат криптото и аз ще си купя евтино, а те след няколко години пак ще купуват ама 100 пъти по-скъпо!

Коментар