Apple вече не е най-скъпата компания в света

Промените в световната икономика детронираха Apple като най-скъпа компания в света (снимка: CC0 Public Domain)

Технологичният лидер Apple вече не е най-скъпата компания в света. Петролният гигант Saudi Aramco изпревари Apple в класацията на корпорациите с най-голяма пазарна капитализация.

Пазарната оценка на Aramco достигна малко под 2,43 трилиона долара в сряда, според FactSet. Apple, която поевтиня с повече от 5% по време на търговията в САЩ в сряда, сега струва 2,37 трилиона долара.

Тази промяна и като цяло класацията на най-скъпите компании имат предимно символична стойност. Тенденциите от този вид показват как се променя глобалният пазар, какво се цени най-много. Видно е, че рокадата на първото място е функция на променящите се пазари, нарастващите цени на горивата, инфлацията, проблемите с веригите за доставки.

Цените на енергийните продукти във всички региони на света се покачват. В същото време инвеститорите разпродават акциите си в няколко от водещите досега индустрии, включително технологичната – поради опасения от влошаване на икономическата среда. Това е част от обяснението защо Apple и други технологични компании губят от пазарната си стойност в последно време.

В същото време показателно е, че акциите на Aramco са поскъпнали с над 27% през отминалата част на 2022 г. През март петролният гигант съобщи, че печалбата му за цялата отминала година се е увеличила повече от два пъти – поради растящите цени на петрола.

В класацията на най-скъпите фирми има още една символика – през 2020 г. Apple изпревари Saudi Aramco, за да стане най-ценната публично търгувана компания в света.

Коментар