„Влаго-батерия“ обещава самозареждащи носими джаджи

Разработката е все още в лабораторията, но е най-обещаващата от вида (снимка: CC0 Public Domain)

Гъвкава, самозареждаща се батерия, която събира електричество от влагата във въздуха и захранва носимата електроника, така че не е нужно да търсим къде да я включваме за зареждане – това са изобретили австралийци от фирмата Strategic Elements заедно с учени от Университета в Нов Южен Уелс и CSIRO.

Откривателите наричат изобретението си „енергийно мастило“. Казват, че то се прави от незапалими, безопасни, екологични материали и може да се отпечатва върху гъвкава пластмаса.

Очевидно най-склонни да се възползват от такова изобретение са създателите на фитнес джаджи, захранвани с батерии. Човешкото тяло произвежда много влага, особено когато тренираме. Това значи, че технологията за зареждане от човешката пот може да захранва различни носими устройства.

Как работи? Е, Strategic Elements не казва много, но споделя, че за целта се използва графенов оксид и иновацията е в процес на разработка съвместно с UNSW и CSIRO. Твърди се, че прототипните модули вече са доказали, че са способни да захранват надеждно калкулатори и малки сензори.

Според неофициални данни, системата работи с двойка електроди – сребърна паста и FTO стъкло. Те биват прикрепени към хидрофилен „функционален слой“ от графенов оксид. Протоните във функционалните групи в този слой се имобилизират, когато е сух. Когато има значително увеличение на влажността между двете страни на устройството, едната страна започва да абсорбира водни молекули, йонизирайки ги в процеса, което в крайна сметка води до освобождаване на положително заредени водородни йони или хидрони.

При наличието на по-висока концентрация на хидрони откъм влажната страна на функционалния слой, отколкото на сухата страна, хидроните мигрират към сухата страна, създавайки разделяне на заряда и генерирайки напрежение. Ако влагата от влажната страна се отстрани, хидроните мигрират обратно и се рекомбинират с функционални групи. Целият процес се задейства от наличието на промяна на влажността.

Твърди се, че екипът е успял да генерира максимум 0,85 V и 92,8 μA на квадратен сантиметър повърхност – резултат, който се определя като една от най-високите стойности, докладвани досега за подобен тип устройство. Сглобяването на мнoжество модули последователно или паралелно умножава тяхната мощност без загуба, позволявайки на екипа да захранва малки носими устройства.

Очаква се носимата електроника, захранвана от влага, да започне да се появява на бял свят през идните години. Strategic Elements казва, че нейната „влаго-батерия“ с капацитет един амперчас е с размери около 36 квадратни сантиметра. Фирмата ще се опита да произведе тестова единица от 100 кв.см. в идните месеци и пише, че UNSW има принтер, способен да произведе масив до 3 кв.м.

Коментар