Работещите са притеснени от завръщането по офисите

Служителите по света държат да си запазят възможностите за хибридна работа (снимка: CC0 Public Domain)

Призивите към работещите хора да се „завърнат“ по офисите предизвикват значително безпокойство сред служителите. Много от тях изпитват трудности да запазят баланса между професионалния и личния живот. Притесняват ги и нарастващите разходи за живот.

Проучване сред 1000 специалисти в Обединеното кралство, проведено чрез платформата за съобщения Slack, установи, че малко над една трета от работещите хора (37%) се чувстват тревожни или стресирани при мисълта да се върнат да работят в офиса. От тях половината (49%) посочват като основна причина за своето безпокойство потенциалното въздействие върху баланса между професионалния и личния живот. Другата половина подчертават притесненията си заради свързаните разходи за работа в офис, като например харчовете за пътуване и храна.

Slack предупреди, че работодателите, които настояват за завръщане на работниците по офисите, ще се окажат са изправени пред „криза на благополучието“, ако не успеят да разпознаят притесненията на своите служители и да реагират адекватно на тях. Към проблема следва да се добави и съвсем сериозният въпрос за прегарянето на работното място.

Прегаряне

Повече от седем от всеки десет (73%) от анкетираните от Slack са посочили, че са се озовали в ситуация на прегаряне поне веднъж през последната година. В момента само 38% смятат, че работното им място цени психичното им здраве. Близо третина съобщават, че работят повече часове от всякога, установи още проучването на Slack.

Нарастващи разходи

Нарастващите разходи за храна, гориво и енергия добавят още един слой сложност към и без друго трудния въпрос за завръщането на работниците по офисите. Това безпокои почти всички работещи хора. Така например скорошно проучване сред офис-служители в САЩ, проведено от Citrix, установи, че 92% от работещите са обезпокоени от нарастващите разходи за пътуване до работното място. Навярно това обяснява защо 57% от служителите предпочитат да работят от вкъщи, за да избегнат въпросните разходи.

Същото проучване установи, че три четвърти (74%) от работниците вярват, че работодателите трябва да предоставят някаква форма на финансова подкрепа, за да помогнат на работниците си с нарастващите разходи за гориво и комунални услуги.

Баланс между личен и професионален живот

Голяма част от безпокойството на работещите при мисълта за завръщане по офисите произтича от потенциалното въздействие върху баланса между професионалния и личния живот, постигнато в последните две години. Мнозина предпочитат да запазят схемата с отдалечена работа или най-малкото хибридния модел, защото това им предлага много по-голяма гъвкавост. Тук важни са възможностите за съчетаване на работата с отговорностите към отглеждането на децата, почивката от офисния шум, възможността да се използва времето, загубено в пътуване, за по-смислени неща.

Изводи за работодателите

Парите не са единственият фактор за желанието или нежеланието на служителите да се върнат на бюрата си, подчертава Slack. Проучването сочи, че 44% от работниците в Обединеното кралство са съгласни, че хибридният модел на работа, който им позволява да разделят времето си между работа от разстояние и в офис, би имал положително въздействие върху психичното им здраве. Същевременно 70% смятат, че прилагането на четиридневна работната седмица би подобрило подобри тяхното здраве и благополучие на работното място.

Всичко това трябва да бъде взето под внимание от работодателите, ако искат да задържат своите служители. Тези, които не се съобразят с нуждите на работниците си, навярно ще трябва да се борят с друг проблем – загубата на кадри и смазващо трудното намиране на нови специалисти. Конкретно в ИТ бранша тази криза е особено ясно изразена и всеки загубен служител е тежка загуба.

Въпреки това едва 28% от служителите в проучването са посочили, че в момента „имат думата“ дали и кога работят в офиса.

Проучването на Citrix пък установи, че сред работниците в САЩ, които мислят да напуснат работните си места, липсата на гъвкавост от страна на работодателя е ключов мотиватор за решенията за търсене на нови места за професионална реализация.

Коментари по темата: „Работещите са притеснени от завръщането по офисите”

добавете коментар...

  1. DevOps

    Щом са притеснени предизвестието и да си продължават спокойствието и душевният си лукс.
    Никой не им плаща в офис да познават хората
    Никой не имплаща в офис да ползват интернет за неща различни от слъжебните.
    Нормалните фирми имат ясно дефинирани метрични критерии за производителност и изобщо не ги вълнува дали ти ще ги изпълниш от офис или от ливадата на която лежиш пред язовира. Факт -нямаш ли нужната производителност и почнат ли да куцат нещата имаш не повече от 1,2 месеца да се коригираш След което за твоето незаменимо място и тело чакат други хора ,които имат по съществена мотивация организация и ред да работят.

  2. :o)

    Звучиш като неандреталец от пещерата, докаран в съвременния град 🙂
    Три тона мастило изписа как може да работиш от всяка точка в света,
    ама не можеш да работиш ОТ ОФИСА …мухахахахахахах какво повече да кажа 😀 😀 😀

    Аман от скЪтавки!

  3. Мнение

    Ама, много сте зле. Споделям мнението в духа на статията. Работя в ИТ фирма, в Бизнес Парка в София. Работим отдалечено от две години насам. Работя в 90% от времето от вкъщи, но съм бил и на други места, без проблем. Началника ми е в друга държава в Европа и въобще не се интересува дали работя от офиса, или на 20-30 км от офиса.- Понеже ни отвориха офисите от скоро, днес за първи бях в офиса за цял ден – абсолютна загуба на време. Станах в 6:30ч, за да се оправя и да отида на време в офиса, пътувах в задръствания. Само 10% от хората бяха в офиса, и то такива, които не познавам, или малко познавам. Никого не познавам. Седхя там и не можах да си върша работата, чувствах се като на гости, защото вкъщи съм си организирал нещата и тук вкъщи мога да ряботя, не и в офиса. Никого почти не познавам, изобщо нямаше какво да правя там. Не планувам да повторя в скоро време. И така е с повечето колеги, които слушам да си говорят навънка, масово са недоволни от факта, че много от работодателите пре-отавят офисите, за които се говореше, че никога няма да са същите и никога няма да бъдат отворени вече. И не могат да разберат мисленето на някои други. Аз мога да работя от всяка точна на света в удобно за мен и за клиентите ни време, нямам работа в офиса, там не съм ефективен.

  4. Йордан

    Е точно това имах предвид 🙂

    Много хора готвят, докато са на работа. Други път работят от фитнеса. Трети пък си изкарват парите, докато пазаруват в мола.

    Въобще такава липса на работна дисциплина никога не е имало.

  5. баш притеснен

    Не бе Йордане
    Разваля се рахатя
    Фофу за го забили на лаптопа да върши работата на жена му
    а тя готви на печката
    и сега този перфектен модел се разваля

  6. Йордан

    Работещите са притеснени… защото отново ще трябва да работят, а не да цъкат свои лични неща, докато “уж” работят за някой друг.

Коментар