Догодина формират глобален орган по криптовалутите

Криптопарите, Covid и климатичните промени са начело на дневния ред на глобалния политически елит (снимка: CC0 Public Domain)

Много е вероятно националните регулатори или правителства да създадат съвместен, глобален орган за по-добро координиране на правилата за криптовалутите по света – и това може да се случи още идната година. Намекът дойде от висш служител на глобален надзорен орган.

Ашли Алдър, председател на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO), каза, че бумът на дигиталните валути като Bitcoin е една от трите основни области, върху които властите сега фокусират вниманието си, наред с Covid и изменението на климата.

„Ако погледнете рисковете, с които трябва да се справим, те са многобройни и има много безпокойство относно криптовалутите, което изплува в разговорите на институционално ниво“, коментира Алдър по време на онлайн-конференция.

Киберсигурността, оперативната устойчивост и липсата на прозрачност в света на виртуалните пари са ключовите рискове, за справянето с които регулаторите трябва да се мобилизират, посочи Алдър. По думите му, в момента те „изостават“.

За нуждата от регулиране на пазарите на криптовалути се говори отдавна. Сега обаче темата излезе на преден план и привлече вниманието, след като много от криптовалутите се оказаха в срив, а нестабилността им разтревожи не само пазарните наблюдатели.

Сривът на така наречената „стабилна валута“ TerraUSD в сряда накара председателя на банковия комитет на Сената в САЩ да призове американските законодатели да засилят регулациите за криптовалутите.

Според Алдър, необходимо е в света да има глобална група, която да регулира правилата за криптопарите и да бъде подобна на съществуващите международни организации, които се занимават с, например, регулациите за климата и финансирането на мерките по тях.

„В момента няма нищо подобно за криптопазара“, каза Алдър. Според него, създаването на подобна организация е вече толкова спешно, че може да се очаква промяната да стане факт „по същото време следващата година“.

Коментари по темата: „Догодина формират глобален орган по криптовалутите”

добавете коментар...

  1. :o)

    много им се иска да контролират Биткойн 🙂

  2. тц

    Какви правила бе, който е балък да инвестира в понцита като тера луна да си губи парите, сериозните проекти като биткойн не можете да ги контролирате и да искате. Биткойн е заплаха само и единствено на фиат понци схемата!

  3. фактите

    превеждам
    догодина ке броят баллъците глобално

Коментар