Искат социалните мрежи да борят „Голямата лъжа“

Граждански групи в САЩ настояват социалните мрежи да работят много по-интензивно за премахване на дезинформацията около изборите (снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите за социални медии трябва да действат решително и да смажат разпространението на невярната информация в онлайн пространството, обявиха американски граждански групи. Първа в списъка им е „Голямата лъжа“ на Доналд Тръмп: твърдението, че загубата на изборите през 2020 г. е резултат от измама.

Според гражданските обединения, именно бумът на дезинформацията е довел до смъртоносната атака на Капитолия в САЩ на 6 януари 2021 г. Гневните граждани смятат, че дезинформацията продължава да се умножава. Групите питат защо платформите за социални медии се отдръпнаха от политиките, предназначени да се борят с изборната дезинформация след вота през 2020 г.

„Кандидатите използват Голямата лъжа като платформа, за да обявят предварително, че е налице измама…. и да оспорят резултатите от изборите през 2022 г.“, пишат гражданските обединения. „Това вреди на американската демокрация, като подкопава вярата в… нашите избори“.

Писмото бе изпратено също до главните изпълнителни директори на Google, Instagram и Snap. В него се настоява компаниите да предприемат стъпки, включително да дадат приоритет на проверката на фактите и да предоставят достъп до данни в реално време на външни изследователи и правоохранители.

Водещата организация, инициирала писмото, е Common Cause, а успоредно с нея се включиха граждански групи за право на глас и почтеност на изборите, както и Център за американски прогрес, Лига на жените-избиратели, Грийнпийс, Национална асоциация за напредък на цветнокожите и Арабско-американски институт.

Коментари по темата: „Искат социалните мрежи да борят „Голямата лъжа“”

добавете коментар...

  1. 1984

    Не съществува такова нещо като дезинформация. В момента има преливащ океан от информация отвсякъде, толкова много и 99% ненужна информация. Заглушаването на каквито и да било медии, сайтове и източници е нарушаване на свободата на словото, присъща на демокрацията. Аз мога ей сега да прочета “Х*тлер живее в Смолян” в някъв анонимен сайт и ако имам глава на раменете и мозъчни гънки, мога да реагирам адекватно на тази току-що прочетена и възприета от мен информация. Не е нужно някакви “факт-чекъри” да ми я проверяват и да ми казват кое е истина и в какво да вярвам.

Коментар