Нова GNSS мрежа покрива цяла България

Пълно покритие на територията на България осигурява GNSS (глобална навигационна сателитна система) мрежа от ново поколение.

Услугите на ГеоНет ще се използват за прецизно определяне в реално време на координати за нуждите на геодезията, сеизмологията, кадастъра, комуникациите, инфраструктурата и други области.

Достъпът до ГеоНет ще бъде възможен чрез закупуване на карти с предплатено време за ползване на мрежата. От компанията Зенит-Гео, изградила мрежата, обявиха възможност за безплатен тестов период на услугата.

ГеоНет е разработена в партньорство с американската компания Trimble Navigation. Мрежата се състои от 30 GNSS приемника, които са разположени така, че да осигуряват пълно покритие на територията на България. Средната дължина на 30-те базови линии между станциите от мрежата е 74 км.

С тази услуга ще бъде възможно и прецизното определяне на координати при строителство на сгради, хидросъоражения, пътища и железопътна инфтраструктура.

Сред другите потенциални приложения са събиране на данни за опазване на околната среда и водите, прецизно позициониране на земеделски машини и определяне на обработваеми площи, управление на автопаркове, следене на автомобили и транспортни средства.

Коментар