Антивирусът на Microsoft открива 98% от заплахите

Безплатният антивирус Microsoft Security Essentials открива 98% от съществуващите над половин милион образци на зловреден код, показват тестове на AV-Test.org, огласени от theregister.co.uk.

Обявеният наскоро софтуер за защита е получил рейтинг “много добър”. Програмата е тествана под управлението на системи Windows XP Service Pack 3, Vista SP2 и Windows 7.

На първия етап софтуерът успешно е разпознал всичките 3,7 хиляди вируси, троянци и червеи, извадени от списъка WildList. След това на антивируса са били предложени 545,344 образци на зловреден код, от които Security Essentials е разпознал като опасни 536,535, т.е. 98,4% от тях.

В допълнителен тест за откриване на шпионски и рекламни модули Microsoft Security Essentials е показал резултат 90,9%. Накрая, програмата е разпознала всички от предложените й 25 руткитове.

Въпреки добрите резултати, специалистите от AV-Test.org посочват и недостатък на безплатния антивирус – в програмата липсва ефективна технология за откриване на непознати заплахи на базата на тяхното поведение.

Коментар